Het hele jaar door ben ik aan het sparen voor de moestuin. Geen geld natuurlijk, maar wel een hoop andere dingen. Zo bewaar ik plastic bakjes voor het zaaien, het uitplanten en de oogst. En elastiekjes, om grote bladeren snijbiet en palmkool te bundelen na het oogsten. Maar ik spaar nog meer. Deze drie keuken afval-ingrediënten doen wonderen voor de bodem in mijn en jouw tuin. Zo kun je zonder composthoop toch wat doen om de grond te verbeteren en hem te voorzien van voedingsstoffen.

1. eierschalen

Spoel de eierschalen die je hebt af en laat ze drogen. Ik doe dat in een eierdoosje waar ik het deksel vanaf heb gescheurd. Als ze droog zijn gaan ze in een grote pot. Gebruik alleen de schalen van eieren die je rauw gebruikt in gerechten, want nadat ze gekookt zijn krijg je ze bijna niet schoon en dat gaat stinken. De eierschalen zijn een goede bron van calcium en daardoor perfect voor de bodem rond tomaten en courgettes, want die houden van kalkrijke grond. Maal ze daarvoor fijn met een vijzel. Hoe fijner, hoe sneller het door de bodem wordt opgenomen. Je kunt eierschalen ook gebruiken om slakken weg te houden. Maal ze dan niet zo fijn, je kunt ze ook met je handen een beetje verkruimelen. Strooi een mooie cirkel rond je planten. Slakken willen hier niet overheen, ik denk dat ze het te scherp vinden!

2. koffiedik

Koffiedik kun je zo in je tuin strooien. (In het geval van koffiepads: wel even het papier verwijderen…). Planten die van zure grond houden zijn hier extra blij mee, zoals bijvoorbeeld de blauwe bes. Maar ook andere planten hebben profijt van koffiedik in de grond. Zodra de koffiedrab begint af te breken komt er waardevolle stikstof in de grond terecht en daar groeien alle planten goed van. Wormen zijn ook blij met een lekkere voorraad koffiedik. Een perfecte bodemverbeteraar dus!

3. bananenschillen

Bananenschillen zijn ook een goed gratis middeltje om je bodem te verbeteren. Snij of knip ze daarvoor wel in hele kleine stukjes, want anders duurt het een eeuwigheid voordat ze afgebroken zijn. Laat ze goed drogen, want anders gaat het schimmelen. De stukjes zorgen ervoor dat de grond een lichte, goed vochtdoorlatende structuur krijgt waar wormen dol op zijn. Eenmaal afgebroken leveren ze een uitgebreide cocktail van allerlei voedingsstoffen die goed zijn voor de planten en hun vruchtontwikkeling. Let op: ik gebruik hiervoor alleen de schillen van biologische bananen.

Heb jij deze trucjes al geprobeerd, of weet je er nog meer? Ik ben benieuwd naar je reactie!
Groetjes, Danielle

Bewaren

Bewaren

Bewaren