Aardbeien zijn (naast bessen) het makkelijkste fruit om zelf te kweken. En gezien de prijzen die ze in de supermarkt vragen voor een doosje is het zeker de moeite waard om zelf een paar aardbeienplantjes te zetten. In deze blog geef ik je wat tips en tricks om zelf van start te gaan. Ik beloof je: als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je niet meer anders. Zelfgekweekte aardbeien zijn namelijk zo veel lekkerder!

Het allermakkelijkst: koop een plantje (of meer!), zet hem in een pot of in de volle grond (wél op een zonnige plek) en laat hem zijn gang gaan. Let bij het kopen op in welke categorie het plantje valt: is het een vroeg ras, een laat ras of een doordrager? Zelf hou ik van de doordragende rassen, omdat je dan een heel seizoen van verse aardbeitjes kunt genieten. Afhankelijk van wanneer je wilt oogsten kun je natuurlijk ook voor een vroeg of laat ras kiezen. Je kunt tegenwoordig ook stekjes kopen bij het tuincentrum. Deze zijn per 3 of 5 verpakt in een zakje en zijn aanzienlijk goedkoper dan een plantje. Ook heb je vaak meer keus in de rassen. Zo kocht ik laatst een ras met leuke roze bloemetjes als aanvulling op mijn collectie!

Je kunt aardbeien natuurlijk ook zaaien of vermeerderen, maar daar wijd ik nog eens andere blog aan. Een plantje zal altijd eerst bloemetjes maken en vanuit het hart zie je vervolgens een aardbeitje verschijnen. De witte blaadjes vallen daarna af. Er zullen dan al groene aardbeitjes aan het plantje hangen. En dan kan het wachten beginnen: pas als ze helemaal rood zijn, zijn ze op hun lekkerst!

Ik bedek mijn aardbeienveldje in dit stadium altijd met een net, want vogels zijn er ook dol op! En als er zoveel vruchtjes aan de plant zitten kan de plant gaan hangen waardoor de vruchtjes de grond kunnen raken. In een pot heb je hier meestal geen last van, maar in de volle grond wel. Daarom leg ik er altijd wat stro onder zodat ze lekker droog liggen. Zou hier ook de naam STRAWberry vandaan komen?

En last but not least nog een tip: een goede buurman voor je aardbeienplantjes is knoflook! Zij versterken elkaar qua groei en opbrengst en houden beestjes op afstand. Dus als je je plantjes in de volle grond zet, stop er dan meteen wat knoflookteentjes naast. Twee vliegen in een klap!

Hoe kweek jij jouw aardbeien?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren