Een van mijn favoriete moestuinplantjes is geen groente! Maar de Afrikaantjes horen er voor mij wel echt bij. Deze bloemen doen namelijk een hoop goeds voor de moestuin. Bovendien vind ik een mix van bloemen en groente altijd erg mooi staan.

Waarom zijn Afrikaantjes zo geschikt voor de moestuin?

Ze helpen bij het weghouden van een hoop ongedierte zoals aaltjes, mieren, witte vlieg en andere ongenode gasten zoals katten (katten zijn níet je vriend in de moestuin…). Hoe doen ze dat? Ze scheiden een stof af waar aaltjes niet van houden, en de geur is best sterk. In de volksmond worden ze daarom ook wel stinkertjes genoemd! Het Afrikaantje is, ondanks wat zijn naam doet vermoeden, een Zuid-Amerikaanse plant. Hij houdt dus erg van zon, maar ook van een vochtige bodem. Maar hij doet het op veel plaatsen goed, het is een sterk plantje. De Latijnse naam is trouwens Tagetes.

afrikaantjes-tussen-groente

Afrikaantjes zaaien

Zaaien is heel eenvoudig, dat kan in een bak/pot of in de volle grond. Binnen voorzaaien kan altijd, buiten zaaien vanaf half maart tot eind mei. Ik zaai ze vaak buiten voor op een stukje waar ik de grond lekker los heb gemaakt. Daar strooi ik de zaadjes overheen (ze mogen elkaar wel raken) en dek het af met een dun laagje aarde (paar mm). Beetje water geven (voorzichtig en met een plantenspuit, ze mogen niet wegspoelen) en eventueel afdekken met plastic met gaatjes. Daarna vochtig houden. Ze kiemen na 7 dagen. Als de plantjes wat groter zijn en 4 tot 6 blaadjes hebben kun je ze uitplanten op de uiteindelijke plek van bestemming. Zet ze dan ongeveer 20 tot 40 cm uit elkaar. En dan kunnen ze hun werk doen!

afrikaantjes-zaadjes-vierkant

Zaadjes van het Afrikaantje

Een mooie bijkomstigheid is trouwens dat je heel gemakkelijk de zaadjes eruit kunt halen aan het eind van het seizoen. Als de bloemknoppen zijn ingedroogd kun je ze van de plant af trekken. Binnenin zitten de zwart-witte zaadjes. Ze doen me altijd een beetje aan mikado-stokjes denken! Bewaar ze droog in een pot (doe er eventueel zo’n silica gel zakje bij tegen het vocht) en je kunt ze volgend jaar weer zaaien.

Is het jou gelukt om te zaaien, of heb je zelfs al eens zaadjes gewonnen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Laat je me hieronder wat weten?

Groet, Danielle

Bewaren