Project Description

Basisrecept voor groentebouillon

Hoe lekker is het om een soepje te maken met groente uit je eigen moestuin? Superlekker natuurlijk! Kun je nagaan hoe het smaakt als je de bouillon ook zelf maakt. Dat is helemaal niet moeilijk, dus waarom zou je het met een blokje doen? Hieronder geef ik je een basisrecept voor groentebouillon, dat je kunt gebruiken als basis voor je soepen en sauzen. Maar hij is ook erg lekker om zo te drinken, tussendoor. Je kunt hem gemakkelijk invriezen, dus maak gerust een voorraadje.

Ingrediënten (voor ruim 1,5 liter bouillon)

  • 2 liter water
  • 1 el olie
  • 1 tl zout
  • 200 g bleekselderij, in kleine stukjes
  • 200 g prei, in kleine stukjes
  • 200 g uien, in kleine stukjes
  • 200 g worteltjes, in kleine stukjes
  • 1 groot laurierblad
  • Een paar takjes verse tijm
  • Een paar takjes verse peterselie (breek de stengels een beetje, zo komt er meer smaak vrij)

  • 5 zwarte peperkorrels

Zo ga je te werk

  • Zet het water op in een grote pan en breng het aan de kook. Verhit ondertussen in een andere pan de olie en bak de gesneden groenten een beetje aan.
  • Zorg ervoor dat ze niet bruin worden!
  • Gooi de rest van de ingrediënten erbij en bak even mee.
  • Voeg alles toe aan het kokende water en laat 30 minuten koken.
  • Schep het eventuele schuim er steeds af.
  • Haal de pan van het vuur en laat nog even een kwartiertje staan.
  • Nu alleen nog zeven en klaar is je bouillon!
Deze basisbouillon kun je natuurlijk helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Geen fan van laurier? Vervang het door bijvoorbeeld rozemarijn. Of helemaal dol op citroengras en gember? Voeg het gewoon toe! Zo kun je je bouillon helemaal customizen en aanpassen aan ieder recept. Experimenteer er lekker op los!

No food waste

Ook van keuken’afval’ kun je trouwens prima bouillon trekken. In restaurants gebeurt dit altijd, daar wordt zo weinig mogelijk verspild. In schillen en stelen zit vaak de meeste smaak. Denk aan schillen van uien, de ‘kontjes’ en het groen van wortels en prei, de takjes van de kruiden uit je gerecht. En hoe geurig zijn de takjes van tomaten wel niet! Aspergeschillen weggooien? Trek er eens een bouillon van! Zo heb je gratis en voor niks de lekkerste bouillons voorhanden.
  • TIP: bewaar van elke maaltijd die je maakt de schillen en de rest van het bruikbare afval in een afsluitbare zak in de diepvries. Zodra je genoeg hebt kun je je bouillon gaan maken.