Hoe lekker is het om een soepje te maken met groente uit je eigen moestuin? Superlekker natuurlijk! Kun je nagaan hoe het smaakt als je de bouillon ook zelf maakt. Dat is helemaal niet moeilijk, dus waarom zou je het met een blokje doen? Hieronder geef ik je een recept voor groentebouillon, dat je kunt gebruiken als basis voor je soepen en sauzen. Maar hij is ook erg lekker om zo te drinken, tussendoor. Je kunt hem gemakkelijk invriezen, dus maak gerust een voorraadje.

 

Ingrediënten (voor ruim 1,5 liter)

2 liter water
1 el olie
1 tl zout
200 g bleekselderij, in kleine stukjes
200 g prei, in kleine stukjes
200 g uien, in kleine stukjes
200 g worteltjes, in kleine stukjes
1 groot laurierblad
een paar takjes verse tijm
een paar takjes verse peterselie (breek de stengels een beetje, zo komt er meer smaak vrij)
5 zwarte peperkorrels

 

Zo ga je te werk

Zet het water op in een grote pan en breng het aan de kook. Verhit ondertussen in een andere pan de olie en bak de gesneden groenten een beetje aan. Zorg ervoor dat ze niet bruin worden! Gooi de rest van de ingrediënten erbij en bak even mee. Voeg alles toe aan het kokende water en laat 30 minuten koken. Schep het eventuele schuim er steeds af. Haal de pan van het vuur en laat nog even een kwartiertje staan. Nu alleen nog zeven en klaar is je bouillon!

 

Deze basisbouillon kun je natuurlijk helemaal naar je eigen smaak aanpassen. Geen fan van laurier? Vervang het door bijvoorbeeld rozemarijn. Of helemaal dol op citroengras en gember? Voeg het gewoon toe! Zo kun je je bouillon helemaal customizen en aanpassen aan ieder recept. Experimenteer er lekker op los!

 

No food waste

Ook van keuken’afval’ kun je trouwens prima bouillon trekken. In restaurants gebeurt dit altijd, daar wordt zo weinig mogelijk verspild. In schillen en stelen zit vaak de meeste smaak. Denk aan schillen van uien, de ‘kontjes’ en het groen van wortels en prei, de takjes van de kruiden uit je gerecht. En hoe geurig zijn de takjes van tomaten wel niet! Aspergeschillen weggooien? Trek er eens een bouillon van! Zo heb je gratis en voor niks de lekkerste bouillons voorhanden.

 

Heb jij nog een spannende combinatie gemaakt? Deel je recept met #lekkerzelfdoen.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Dank je voor je aanmelding! We hebben je inschrijving succesvol ontvangen.
Helaas is je aanmelding niet gelukt. Probeer het later nog eens.

One Comment

  1. […] om alles te oogsten voordat het echt winter wordt. Maar wat moet je met al die kruiden? Je kunt er groentebouillon van maken of lekkere kruidenthee zetten. Drogen is ook een optie. Maar wist je dat je die verse […]

Comments are closed.