Het is zover. We hebben de eerste vorst weer gehad, het wintergevoel is definitief aangebroken. Tijd voor de echte najaarsgroenten zoals boerenkool! Om toch nog een beetje in zomerse sferen te blijven heb ik een recept voor je dat de twee seizoenen perfect combineert. Een zomerse dip met winterse ingrediënten. Hallo boerenkoolpesto met walnoten! Pesto is een van die dingen die overal en altijd goed zijn: door de pasta, over groenten en aardappels of op een broodje. En doordat ik walnoten gebruik in plaats van pijnboompitten is dit recept ook nog eens extra gezond.

 

De eerste vorst is geweest, dus de boerenkool is weer op smaak. Dit is geen fabeltje: door de vrieskou houdt de plant meer suikers vast waardoor deze lekkerder wordt. Palmkool of Cavolo Nero leent zich trouwens ook uitstekend voor dit recept. Dus je hebt wat te kiezen.

 

Boerenkoolpesto met walnoten maken, wat heb je nodig?

300 gram boerenkool of cavolo nero (2 minuten gekookt, afgespoeld onder koud water en het water eruitgeknepen)
180 gram walnoten
2 tenen knoflook
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt (of 1,5 eetlepel edelgistvlokken als je de pesto vegan wilt maken)
200 ml olijfolie
peper en zout
een vijzel of keukenmachine

 

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in de keukenmachine of vijzel en maal tot een zo glad mogelijke massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat je pesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout. Doe de boerenkoolpesto in een afsluitbaar brandschoon potje, bijvoorbeeld een gesteriliseerd jampotje. Vul af met een laagje olijfolie, zo komt er geen lucht bij en krijgt schimmel minder kans. De pesto is nu ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Ik maak vaak een grote hoeveelheid in een keer, want deze pesto laat zich ook goed invriezen. Hij is dan veel langer houdbaar: minstens een paar maanden. Ik vul bakjes per portie: steeds genoeg voor een pasta voor 2.

 

Deze pesto is trouwens erg lekker met zoete aardappel toast: 3 gezonde superfoods in één! Weet jij nog een lekkere pesto variant? Laat het me hieronder weten!

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Dank je voor je aanmelding! We hebben je inschrijving succesvol ontvangen.
Helaas is je aanmelding niet gelukt. Probeer het later nog eens.