Citroenkomkommer verzorgen

Ik dacht een keer slim te zijn en mijn citroenkomkommers lekker warm in de kas te zetten. Resultaat: wel veel bloemen, geen vruchten. Sommige komkommerrassen zijn zelfbevruchtend, maar de citroenkomkommer dus niet. Buiten, waar de bijen lekker rondzoemen en van bloem tot bloem de boel bevruchten doet de citroenkomkommer het super. Wat koeler weer deert hem blijkbaar niet! Zet hem wel op een beschut plekje en geef hem iets om in te klimmen. Een schep compost bij het uitplanten is altijd een goed idee trouwens. Toch binnen citroenkomkommer kweken? Je kunt de natuur een handje helpen door zelf met een penseeltje de plant te bevruchten.

citroenkomkommer oogst

Citroenkomkommer oogsten

Net als met alle planten is regelmatig oogsten belangrijk. Hoe meer je oogst, hoe harder de plant werkt om nieuwe vruchten te maken. De steeltjes van de citroenkomkommer kunnen taai zijn, dus ik knip ze gewoon af met een schaar. Laat de vruchten ook niet te groot worden. Dan wordt de schil taai en zitten er grote pitten in, dat is minder lekker.

Hoe smaakt citroenkomkommer?

Zoals de naam doet vermoeden: naar komkommer met een vleugje citroen. Of anders gezegd: hij heeft een wat zuurdere komkommersmaak. Aangezien de buitenkant vaak een beetje prikt is, schil ik de citroenkomkommer altijd. Eventuele grote zaadjes verwijder ik ook, maar dat is persoonlijk. Citroenkomkommers doen het goed in zomerse smoothies met munt, maar natuurlijk ook in een salade.