Wil je wat nieuws proberen? Probeer de citroenkomkommer dan eens in je tuin (en op je bord). Deze komkommer-maar-dan-anders doet het verrassend goed in ons Nederlandse klimaat. Een superopbrengst had ik, terwijl de zomer niet heel fantastisch was. In het engels heet deze plant trouwens een lemon-apple. Gezien zijn voorkomen snap ik die naam ook wel, hoewel het echt een komkommer is!

Citroenkomkommer zaaien

Komkommers zijn eigenlijk tropische planten. Opkweken doe je dus binnen, in april. Zaai in kleine potjes één zaadje per potje en bedek met een dun laagje losse potgrond. Geef in die eerste fase water met een plantenspuit, zodat je het zaadje niet wegspoelt. Dek af met keukenplastic of zet de potjes in een kweekkasje. Na een paar weken komt het plantje op. Verwijder dan het dekseltje, zodat het plantje niet in de knel komt. Geef regelmatig water. Na een tijdje merk je dat het plantje te groot wordt voor het potje, geef hem dan een grotere pot. Vanaf half mei, de welbekende IJsheiligen, mag de plant naar buiten.

Citroenkomkommer verzorgen

Ik dacht een keer slim te zijn en mijn citroenkomkommers lekker warm in de kas te zetten. Resultaat: wel veel bloemen, geen vruchten. Sommige komkommerrassen zijn zelfbevruchtend, maar de citroenkomkommer dus niet. Buiten, waar de bijen lekker rondzoemen en van bloem tot bloem de boel bevruchten doet de citroenkomkommer het super. Wat koeler weer deert hem blijkbaar niet! Zet hem wel op een beschut plekje en geef hem iets om in te klimmen. Een schep compost bij het uitplanten is altijd een goed idee trouwens. Toch binnen kweken? Je kunt de natuur een handje helpen door zelf met een penseeltje de plant te bevruchten.

Hoe oogst je citroenkomkommer?

Net als met alle planten is regelmatig oogsten belangrijk. Hoe meer je oogst, hoe harder de plant werkt om nieuwe vruchten te maken. De steeltjes van de citroenkomkommer kunnen taai zijn, dus ik knip ze gewoon af met een schaar. Laat de vruchten ook niet te groot worden. Dan wordt de schil taai en zitten er grote pitten in, dat is minder lekker.

Hoe smaakt citroenkomkommer?

Zoals de naam doet vermoeden: naar komkommer met een vleugje citroen. Of anders gezegd: hij heeft een wat zuurdere komkommersmaak. Aangezien de buitenkant vaak een beetje prikkelig is, schil ik de citroenkomkommer altijd. Eventuele grote zaadjes verwijder ik ook, maar dat is persoonlijk. Citroenkomkommers doen het goed in zomerse smoothies met munt, maar natuurlijk ook in een salade.