Als er iets een grote foodtrend is (ok, naast vegan food!) dan is het wel de opkomst van de eetbare bloemen. Heel logisch: de algemene liefde voor plantaardige voeding is gegroeid, we staan weer open voor onbekende en wilde (eetbare) planten en het ziet er fantastisch uit op je bord! Als foodie wil ik natuurlijk meegenieten van alle pracht, dus ik wil ook eetbare bloemen! In de supermarkten zijn ze nauwelijks te koop en in de groothandel komen ze vaak uit het buitenland, dus wat doe je dan? Zelf zaaien natuurlijk!
Zo gezegd zo gedaan. Aan het begin van het seizoen heb ik door de hele moestuin verschillende eetbare bloemen gezaaid. Dat geeft meteen een beetje kleur aan de tuin. Een mix van bloemen en groente blijft toch het mooist. Er zijn verschillende biologische zadenmixen te koop, bijvoorbeeld van Vreeken’s zaden. Wist je trouwens dat je niet alle bloemen kunt eten? Zo kun je van de tomatenbloemen beter afblijven en ook bloemen uit het tuincentrum zou ik links laten liggen. Niet alle bloemen zijn eetbaar (en soms zelfs giftig!) en vaak zijn ze bespoten.

Eetbare bloemen zaaien is heel makkelijk

Het is de eenvoudigste manier van zaaien: je neemt een handje zaad er strooit het op de plek van bestemming. Kies een wel een zonnig plekje. Beetje losse grond erover of losjes inharken en klaar ben je. Zaaien doe ik aan het begin van het seizoen, zo rond eind april, begin mei. Beetje water geven en that’s it!

De natuur zijn gang laten gaan werkt het best

En dan? Kwestie van wachten! Bloemen hoef je niet voor te zaaien, niet te snoeien en niet te verplanten. Je kunt hooguit een paar zaailingen weghalen als de planten te dicht op elkaar staan, maar zelfs dit is geen verplichting. Behalve water geven als ze slap worden hoef je niks te doen. En als er bloemen uitkomen kun je meteen oogsten, tot ver in het najaar. Ik laat aan elke plant ook graag een paar bloemen zitten. Om naar te kijken, maar ook voor de bijen. Die zijn er heel blij mee en je kunt hun hulp goed gebruiken in de moestuin.

Welke eetbare bloemen staan er in de OERMOES tuin?

Nou wil je vast weten welke bloemen ik heb gezaaid en waarom. Daarom heb ik een handig lijstje gemaakt. Hier het overzicht van mijn eetbare bloemen:
  • Goudsbloem (of Calendula): deze goudoranje bloem is bekend vanwege de homeopathische middeltjes die ervan gemaakt worden. Als olie wordt dit vaak op de huid gesmeerd bij irritatie, het heeft een verzachtende en geneeskrachtige werking. De bloemblaadjes kun je eten: de oranje spikkels vrolijken ieder gerecht op.
  • Komkommerkruid (of Borage): de blauwe, naar beneden gerichte bloemetjes zijn een echte trekpleister voor bijen. Er komen zoveel bloemen aan de plant dat je ze niet op krijgt. Het groene blad smaakt naar komkommer en de bloemetjes zijn zoet.
  • Groot Kaasjeskruid (ook wel Malva genoemd): de naam Malva heeft het een beetje in zich, de kleur ‘mauve’. Dit zijn onmiskenbaar paars-rode bloemen. Ze heten ook wel Kaasjeskruid omdat de rijpe zaadjes de vorm hebben van een ronde Hollandse kaas. Ik zaai ze graag vanwege de kleur: tussen al het blauw en oranje een welkome afwisseling!
  • Korenbloemen: die kleur!! Ook een fashion trend: electric blue is een hit. Alleen al daarom wil ik ze in de tuin.
  • Oost-Indische kers: peperachtige bloemenpracht. Deze plant is zo veelzijdig dat ‘ie een eigen blog verdient. Lees er hier alles over.
  • Doorgeschoten groenten bloemen: ik oogst ook vaak de bloemen van mijn doorgeschoten sla, radijsjes of kool. En de gele bloemetjes van de wilde rucola zijn superlekker en pittig!
  • Bieslook bloemen: in het voorjaar bloeit de bieslook er op los! Veel mensen weten het niet, maar je kunt ze gewoon eten. Deze paarse bloemetjes hebben een verfijnde uiensmaak. Ik maakte er al deze aardappelsalade mee en deze overheerlijke bieslookazijn.

Bloemblaadjes maken van elk gerecht een feest

Eetbare bloemen zien er fantastisch uit op elk bord. Behalve dat ze decoratief zijn, hebben ze ieder ook hun eigen smaakeigenschappen. Ik hou van kleurexplosies, dus ik gebruik graag verschillende bloemen in één gerecht.
Welke eetbare bloemen mis je nog in mijn lijstje? Welke zou echt niet in de OERMOES tuin mogen ontbreken? Laat het me weten via social media!

Bewaren

Bewaren