Je kan niet genoeg groente eten, vind ik. Het voedingscentrum beveelt tegenwoordig 250 gram groente per dag aan, inmiddels dus 50 gram meer dan de bekende “twee ons”. Als je onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vergelijkt met die van andere landen in Europa, dan zitten wij nog aan de lage kant. In Duitsland bijvoorbeeld is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid maar liefst 400 gram! Groentes zijn goed voor je, zoveel moge duidelijk zijn. Ik probeer dan ook bij elke maaltijd wat groentes toe te voegen, soms zelfs mee te smokkelen. In dit recept zitten de groentes verborgen, maar zo krijg je ze dus wel binnen. Ook handig om je kinderen wat meer groente te laten eten!

Als je een courgetteplant in je tuin hebt dan weet je het vast wel: aan het eind van het seizoen kan je bijna geen courgette meer zien. Je hebt zo ongeveer alle gerechten wel gehad, maar ja, die dingen moeten toch op hè! Dit recept is een goeie om én meer groente te eten én van je courgette overschot af te komen. Courgette is heel neutraal van smaak, dus je proeft er eigenlijk niks van in dit recept. Maar hij maakt de cake wel lekker smeuiig, zoals een echte cake moet zijn. Met alleen maar gezonde ingrediënten is dit een echt top baksel! Lekker bij de koffie, maar ook super als ontbijt.

Havermout-courgette cake: de ingrediënten

160 gram havermout

350 gram courgette, geraspt (Je kunt ook courgetti gebruiken en dan fijnsnijden!)

3 eieren

3 superrijpe bananen

6 dadels

2 theelepels (wijnsteen-)bakpoeder

een handvol rozijnen

een theelepel kaneel, wat kardemom en een snufje zout

een cakevorm of kleine kartonnen cakevormpjes zoals ik gebruikte

Havermout-courgette cake recept

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen bij elkaar in de keukenmachine en blend tot een beslag. Het hoeft niet helemaal glad, liever niet zelfs! Heb je geen keukenmachine dan kun je ook een staafmixer gebruiken. Of je hakt de dadels en courgette heel fijn, prakt met een vork de bananen en mixt daarna handmatig alle ingrediënten. Spatel daarna de rozijnen erdoor. Vet een cakevorm in (bij die kartonnen hoeft dat niet) en stort het beslag in de vorm. Zet in de oven voor 45 a 50 minuten. Laat helemaal afkoelen en snij eventueel in plakjes. Smakelijk!

 

Bewaren

Bewaren