Voor Livar, het Limburgs Kloostervarken, ontwikkelde ik een aantal recepten. Livar past qua filosofie goed bij OERMOES: het is een eerlijk streekproduct en zij doen er alles aan om de dieren een goed leven te geven. Waar zie je varkens tegenwoordig nog buiten lopen? Ik eet niet veel vlees, maar als ik het eet, wil ik dat het van uitstekende kwaliteit is. Op mijn blog zul je dus af en toe een recept tegenkomen dat ik voor hen gemaakt hebt.

Ingrediƫnten (voor 4 personen)
  • 500 gram Livar procureur, in 2 dikke plakken van 250 gram
  • 2 eetlepels (olijf)olie om in te bakken
  • 1 ui, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook, grof gesneden
  • 2 cm gemberwortel, geschild en in grove plakken
  • 100 gr kastanje champignons, grof gesneden
  • 2 lente uien, grof gesneden. (Bewaar de rest voor de garnering)
  • 1 liter bouillon naar keuze
  • 4 eieren
  • 180 gram ramen noodles
  • sojasaus
  • peper en zout
Bereiding

Laat de pan opwarmen op het vuur. Voeg de olie toe en laat heet worden. Bak de procureurs aan beide zijden in 3 tot 4 minuten aan totdat ze mooi bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en leg apart op een bord.

Giet het teveel aan vet af: zorg dat je ongeveer 2 eetlepels in de pan overhoudt. Zet de pan terug op halfhoog vuur. Bak de ui 5 minuten, voeg daarna de knoflook en gember toe en bak nog 1 minuut. Giet 125 ml van de bouillon erbij en laat even pruttelen.

Voeg nu het vlees, de champignons, lente-ui en de rest van de bouillon toe en meng het geheel goed door elkaar. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur ongeveer 4 uur stoven. Langer is nog beter! Het vlees moet heel mals en gaar zijn en de bouillon geurig.

Haal daarna het vlees uit de bouillon en trek het met twee vorken uit elkaar in grove stukken. Als er nog grote stukken vet aanzitten haal je deze weg.

Zeef de bouillon zodat alle grove stukken eruit zijn en schep eventueel overtollig vet eraf. Kook ondertussen de ramen noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel na met koud water en zet apart. Kook de eieren in 8 minuten hard, laat afkoelen en snij doormidden. Zet ook deze apart.

Voeg nu het vlees toe aan de gezeefde bouillon en warm het geheel goed door. Breng op smaak met de sojasaus en peper en zout. Doe daarna de noodles erbij om op te warmen.

Serveren

Verdeel de noodlesoep over 4 kommen. Garneer de kommen met twee halve eitjes en de rest van de lente-ui. Ook lekker met gebakken uitjes.