Als ik aan kool denk, dan denk ik altijd aan lekkere winterkolen zoals boerenkool of spruitjes. Stevige Hollandse winterkost dus. Maar ook in delen van Europa waar het doorgaans wat warmer is staat kool vaak op het menu. Palmkool in de moestuin bijvoorbeeld – ook wel Tuscan Kale of Cavolo Nero genoemd – is het Italiaanse zusje van onze boerenkool. Vroeg gezaaid kun je er in juli/augustus al van genieten. En de plant gaat gewoon door met produceren tot ver in februari.
Palmkool zaaien
Ik zaai palmkool altijd binnen voor in maart. In een klein potje maak ik drie ondiepe gaatjes en doe in elk gaatje een zaadje. Daarna dek ik ze luchtig af met een beetje losse potgrond. Doe niet meer grond erop dan het zaadje dik is en geef water met een zachte sproeier. Een doorzichtig dekseltje houdt het potje lekker warm. Dat komt de kiemkracht ten goede. Na een week of twee zie je de eerste plantjes opkomen. Het dekseltje mag dan eraf. Geef vanaf nu water met een gietertje. Zodra de plantjes 6 blaadjes hebben kun je ze een eigen potje geven zodat ze nog wat groter kunnen groeien. Vanaf mei mogen ze buiten in de volle grond worden geplant.
Palmkool in de moestuin
Als je palmkool in de moestuin gaat planten geef hem dan genoeg ruimte. De plant wordt uiteindelijk ongeveer een meter hoog en een meter in doorsnee. Als je hem plant in mei dan kun je hem laten overwinteren, het voorjaar erop zal hij dan gaan bloeien met schattige gele bloemetjes die eetbaar zijn. Je kunt dan ook de zaadjes eruit halen. Palmkool heeft geen speciale wensen wat betreft bodem, maar net als alle kolen is hij blij met een schep compost op zijn tijd. Zorg dat er wat wind bij de plant kan, dan krijgen eventuele schimmels geen kans.
Hoe oogst je palmkool?
Palmkool wordt ook wel pluk kool genoemd: je plukt of knipt de bladeren af die je gaat eten en bovenin blijft de plant nieuwe bladeren maken. Door deze groeiwijze lijkt hij op een palmboom! Het is een robuuste plant, die gemakkelijk tegen vorst kan.
Hoe smaakt palmkool?
Palmkool heeft een typische koolsmaak en lijkt daarin erg op onze vertrouwde boerenkool. Om palmkool te bereiden verwijder je de dikke harde nerf in het midden. Je kunt er van alles mee maken, zoals palmkoolpesto (gebruikt dit recept en vervang de boerenkool) of een lekkere maaltijdsoep met palmkool. Geroerbakt is palmkool ook erg lekker. En gewoon in de stamppot kan natuurlijk ook!