Zwarte bonen brownies

Zwarte bonen brownies

Ik hou erg van koken en ook van lekker eten. De ene periode eet ik gezonder dan de andere, maar veel groente eet ik altijd. Ik heb inmiddels een heel arsenaal aan trucjes om groente in gerechten te ‘smokkelen’. Deze zwarte bonen brownies zijn daar een goed voorbeeld van. Het meel is in dit recept vervangen door – je had het al gelezen – zwarte bonen! De boter is vervangen voor kokosolie. En om de brownies toch een hint van zoet te geven is de suiker vervangen door dadels en honing. Niet suikervrij dus, maar wel met veel meer voedingsstoffen. Gezonde(re) brownies dus! Ik heb nog steeds walnoten van de boom van de buren, dus die heb ik toegevoegd voor een lekkere bite.

Simpel recept zonder pakjes

Het recept is simpel. Sommige ingrediënten heb je misschien niet standaard in huis, maar ze zijn overal verkrijgbaar. Als je eenmaal de basisingrediënten in je keukenkastje hebt staan, weet ik zeker dat je deze brownies vaker gaat maken, zo lekker zijn ze. En ook snel klaar! Wie wil er nu nog traditionele brownies?

Dit heb je nodig

  • 10 dadels, ontpit en even geweekt in warm water
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram, uitgelekt 265 gram) óf 300 gram verse, voorgekookte zwarte bonen
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels cacao poeder (ik gebruik bio rauwe cacao)
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • de zaadjes uit 1 vanillepeul of 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 3 eetlepels gesmolten kokosolie
En eventueel voor de bite:
  • 70 gram gepelde walnoten
  • 2 eetlepels cacaonibs

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een ovenschaaltje met bakpapier. (Ik gebruik hiervoor een kleine vierkante ovenschaal, waarin het beslag ongeveer 5 cm hoog staat.) Spoel de bonen af onder de kraan en doe ze in een keukenmachine of blender. Voeg alle andere ingrediënten toe (behalve de walnoten en cacaonibs) en draai tot een glad beslag.
  • Voeg op het laatst de walnoten en cacaonibs toe, zorg dat deze nog bite houden.
  • Doe alles in het ovenschaaltje en bak 25 minuten in de oven. Doe de sateprikker-test om te zien of de brownies gaar zijn.
  • Haal de brownie uit de ovenschaal om af te koelen. Zodra ze afgekoeld zijn kun je ze in blokjes snijden (als je zo lang kan wachten!)

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.