Het is een van de simpelste groentes om zelf te verbouwen en een van de populairste bovendien: sla! Sla is hartstikke gezond en een van de meest gegeten groene bladgroenten. Er zijn misschien wel duizend rassen dus het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Wat zaaien, verzorgen en oogsten betreft maakt het ook niet uit welke soort je hebt. Behalve veldsla en rucola werkt het allemaal nagenoeg hetzelfde. Sla uit eigen tuin is super!

Sla zaaien

Sla houdt niet zo van warmte en is dus bij uitstek geschikt om vroeg en laat in het seizoen te zaaien. Óf midden in een slechte zomer natuurlijk… Ik zaai altijd voor in een platte bak of pot. Of ik maak een klein stukje tuin vrij en zaai daar wat kleine rijtjes met verschillende soorten. Sla kiemt snel, al na een paar dagen zie je kleine streepjes groen verschijnen. Als de plantjes groot genoeg zijn (zo’n 8 centimeter hoog) plant ik ze uit op de plaats van bestemming. Daarbij hou ik rekening met de ruimte die de krop uiteindelijk nodig heeft.

Sla plantjes verzorgen

Is het wel een warme zomer? Plant de kropjes dan in de schaduw. Ik gebruik vaak de ruimte onder de bonenstaken, dat is anders zo’n verloren stukje. Een ander schaduwrijk plekje mag natuurlijk ook. Sla houdt van water, dus hou je de plantjes tijdens warm weer een beetje in de gaten. Anders worden ze snel slap. Bij heel warm weer gaat sla snel doorschieten. Hij gaat dan razendsnel bloemen en zaadjes maken, bij wijze van overlevingstactiek. Daar is helaas niks aan te doen.

Hoe oogst je sla?

Als je echte kropsla hebt, dan kun je de buitenste bladeren oogsten en de rest van de krop laten staan. Zo kun je even vooruit! Of je oogst de krop met kluit en al en pakt de vochtige kluit in aluminiumfolie. Zo blijft de krop in de koelkast ook een paar dagen goed en knapperig. Is ‘ie toch slap geworden? Gooi de blaadjes een half uurtje in een bak met ijskoud water en hij is weer lekker crunchy. Ik zaai ook vaak pluksla. Deze is bedoeld om blaadjes vanaf te knippen. Je zaait deze in een rijtje en knipt of plukt af wat je nodig hebt. Dit werkt ook perfect in een plantenbak.

Hoe smaakt sla uit eigen tuin?

Dat hoef ik natuurlijk niet uit te leggen, ook al zijn er subtiele smaakverschillen. Uit eigen tuin smaakt ‘ie in ieder geval veel beter dan uit de winkel. Ik heb nog een verrassend recept voor je, voor als je geen raad weet met doorgeschoten kroppen of te veel oogst hebt: deze zomerse slasoep kan namelijk altijd! Of probeer de flower power salade eens, met eetbare bloemen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren