Sla uit eigen tuin is super! Het is een simpele en gezonde groente om zelf te verbouwen en een van de populairste bovendien. Sla bevat veel voedingsstoffen en is een van de meest gegeten groene bladgroenten. Er zijn misschien wel duizend rassen dus het is onmogelijk om ze allemaal te beschrijven. Wat zaaien, verzorgen en oogsten betreft maakt het ook niet zoveel uit welke soort je hebt. Behalve veldsla en rucola werkt het allemaal nagenoeg hetzelfde.

Sla zaaien

Sla houdt niet zo van warmte en is dus bij uitstek geschikt om vroeg en laat in het seizoen te zaaien. Óf midden in een slechte zomer natuurlijk… Ik zaai altijd voor in een platte bak of pot. Of ik maak een klein stukje tuin vrij en zaai daar wat kleine rijtjes met verschillende soorten. Sla kiemt snel, al na een paar dagen zie je kleine streepjes groen verschijnen. Als de plantjes groot genoeg zijn (zo’n 8 centimeter hoog) plant ik ze uit op de plaats van bestemming. Daarbij hou ik rekening met de ruimte die de krop uiteindelijk nodig heeft. Om te genieten van sla uit eigen tuin kun je kweken in potten of in de volle grond.

Pluksla en snijsla

Een uitzondering op de verschillende kropsla soorten zijn snijsla en pluksla. Deze zaai je dik op rijtjes of royaal op een vak van 30×30 cm. Om te oogsten knip of pluk je de blaadjes af, waarna het gewoon weer verder groeit. Ieder jaar zaai ik in maart in een kuip groene snijsla, dit is altijd een van de eerste nieuwe groentes van het jaar.

Sla plantjes verzorgen

Is het een warme zomer? Plant de kroppen sla dan in de schaduw. Ik gebruik vaak de ruimte onder de bonenstaken, dat is anders zo’n verloren stukje. Een ander schaduwrijk plekje mag natuurlijk ook. Sla houdt van water, dus hou je de plantjes tijdens warm weer een beetje in de gaten. Anders worden ze snel slap. Bij heel warm weer gaat sla snel doorschieten. Hij gaat dan razendsnel bloemen en zaadjes maken, bij wijze van overlevingstactiek. Daar is helaas niks aan te doen.

Slakken op sla planten

Wat doen tegen slakken op sla planten? Helaas zijn slakken ook dol op die mooie groene kroppen sla in jouw tuin. Is het je al eens opgevallen dat ze de donkerbladige soorten vaak wat meer met rust laten? Ze houden echt van groen. Om je gewassen te beschermen tegen slakkenvraat kun je een aantal dingen doen. Strooi bijvoorbeeld verkruimelde eierschalen of cacaodoppen in een dikke cirkel om je plantjes. De scherpe randjes vinden ze niet fijn. Ook kunnen slakken niet tegen het contact met koper. Hiervoor zijn speciale ringen te koop die je bij het uitplanten om je planten zet. Er zijn ook ecologische slakkenkorrels te koop die goed werken.

Sla uit eigen tuin beschermen

Je kunt slakken op sla bestrijden, maar je kunt er ook voor zorgen dat ze niet eens bij je sla kunnen komen! Plant de mooiste slasoorten eens in een hanging basket bijvoorbeeld. Wij hebben zelf een moestuinbak op wielen op ons terras, en ook die is voor slakken heel moeilijk te bereiken.

Hoe oogst je sla?

Als je echte kropsla hebt, dan kun je de buitenste bladeren oogsten en de rest van de krop laten staan. Zo kun je even vooruit! Of je oogst de krop met kluit en al en pakt de vochtige kluit in aluminiumfolie. Zo blijft de krop in de koelkast ook een paar dagen goed en knapperig. Is ‘ie toch slap geworden? Gooi de blaadjes een half uurtje in een bak met ijskoud water en hij is weer lekker crunchy. Ik zaai ook vaak pluksla. Deze is bedoeld om blaadjes vanaf te knippen. Je zaait deze in een rijtje en knipt of plukt af wat je nodig hebt. Dit werkt ook perfect in een plantenbak.

Hoe smaakt sla uit eigen tuin?

Dat hoef ik natuurlijk niet uit te leggen, ook al zijn er subtiele smaakverschillen. Uit eigen tuin smaakt ‘ie in ieder geval veel beter dan uit de winkel. Weet je geen raad met doorgeschoten kroppen of te veel oogst? Maak dan eens een zomerse slasoep op basis van groentebouillon en een scheutje room! Of probeer de flower power salade eens, met eetbare bloemen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren