Een heerlijke ouderwetse groente die wat mij betreft niet vaak genoeg op menu kan staan: snijbiet! Snijbiet werd ook wel warmoes genoemd en dat doet bij menigeen wel een belletje rinkelen: de Warmoesstraat in Amsterdam is een bekend straatje, vernoemd naar de groentehandel die daar vroeger plaatsvond. Je denkt bij snijbiet misschien aan rode bietjes, maar snijbiet vormt geen grote ondergrondse knol. Je eet de bladeren en de stelen van de plant. Veel mensen kennen de snijbiet alleen van de kleine blaadjes die wel eens in sla mixen voorkomen, maar wist je dat je die bladeren ook groot kunt laten groeien? Je kunt blad en steel dan wokken als spinazie of verwerken in een stamppot.

Snijbiet zaaien

De zaden zijn verkrijgbaar in prachtige kleurenmengsels, waardoor deze regenboogsnijbiet ook in een siertuin niet zal misstaan. Het blad, maar vooral de stelen nemen een regenboog aan kleuren aan. Variërend van wit tot (knal)roze en van geel tot oranje is dit een echt visueel feestje! Als je snijbiet dik zaait (bv. een stukje grond van 30×30 cm royaal bestrooien en bedekken) dan oogst je hem als sla: de kleine blaadjes laten zich goed verwerken in salades. Zaai je op een rijtje met zo’n 5 a 10 cm tussenruimte tussen elk zaadje, dan kunnen de bladeren en stelen lekker groot groeien. Zo heb ik hem het liefst! Snijbiet zaaien mag overigens al vanaf begin maart in de volle grond. Zaaien op een rijtje en dan uitdunnen kan natuurlijk ook.

Snijbiet verzorgen

Snijbiet heeft eigenlijk weinig tot geen verzorging nodig. Het is een hele makkelijke plant die niet gevoelig is voor ziektes. Bij erg warm weer kan hij wel wat sneller doorschieten, maar ik knip de uitlopers gewoon weg waarna de plant gewoon weer lekkere nieuwe bladeren maakt.

Hoe oogst je snijbiet?

Ik knip de stelen met blad af met een schaar. Daarbij zorg ik ervoor dat ik het hart van de plant niet raak, want daar komen steeds nieuwe scheuten uit. Als je met beleid oogst kun je van snijbiet genieten tot in de winter! Vorst doet de bladeren meestal geen goed, maar laat je de plant staan dan kun je er in het nieuwe voorjaar weer van oogsten. De plant zal dan weer nieuwe bladeren maken en uiteindelijk gaan bloeien. Snijbiet is dan ook een tweejarige plant.

Omdat snijbiet zo overvloedig groeit heb ik vaak de neiging te veel te oogsten. Eenmaal geoogst worden de bladeren snel slap. Ik zet ze dan als een bosje bloemen in het water, daardoor zijn ze de dag erna nog lekker knapperig en fris!

Hoe smaakt snijbiet?

Snijbiet heeft net als bietjes (het is toch familie) een beetje een aardse smaak. De smaak wordt vaak omschreven als ‘tussen spinazie en andijvie in’. Ik vind groot geoogste snijbiet op z’n simpelst het lekkerst: gewokt in olijfolie met een beetje knoflook. Maar ook als bijgerecht gestoofd met geitenkaas en pijnboompitjes of in een pasta is het een lekkere groente. De stelen kun je ook apart verwerken, je hebt dan een groente met een lekkere bite.

Bewaren

Bewaren

Bewaren