Tomaten kweken in de moestuin, dat is een verhaal apart, vind ik. Uit eigen tuin zijn ze, zoals eigenlijk alle groente (of was het nou fruit?) het lekkerst. Er zijn zelfs mensen die niks anders verbouwen dan alleen tomaten! Zo was ik laatst bij iemand die wel 50 verschillende rassen had! Vaak wordt door beginnende moestuinders gedacht dat het kweken van tomaten lastig is, maar dat valt reuze mee.

Tomaten kweken: binnen of buiten?

Als je begint over het kweken van tomaten hoor je vaak: die moeten in een kas, toch? Nu heb ik sinds dit jaar een kas, maar hiervoor heb ik mijn tomaten altijd buiten gehad en ook dat ging prima. Het heeft ermee te maken dat een tomaat een tropische plant is en het graag lekker warm heeft. Ook zijn de planten gevoeliger voor ziektes als de bladeren nat worden. Daarom zie je ze ook wel eens onder een afdakje staan. Maar zoals gezegd: buiten kan in principe ook. Je opbrengst zal alleen wat lager zijn.

Tomaten dieven

Er bestaan grofweg twee soorten tomaten: de soorten met een onbepaalde groeiwijze en de soorten met een bepaalde groeiwijze. Die met de bepaalde groeiwijze groeien mooi recht omhoog en maken fijne zijtakjes. Vaak zijn dit cherrytomaten. De soorten met de onbepaalde groeiwijze maken overal zijscheuten en takken. Als je er niet op tijd bij bent woekeren ze gewoon over de grond. Ik spreek uit ervaring… Maar er is iets wat je kunt doen om die wildgroeiers in bedwang te houden: dieven. Dieven is niets meer dan het weghalen van de overbodige takjes. Ze heten dieven omdat ze energie en voeding stelen van de plant. Die gaan dan naar die nieuwe takken in plaats van naar jouw tomaten! Je moet alleen even weten welke je moet weghalen. Op de foto hierboven zie je het duidelijk aangegeven. De scheuten in de oksels (aangegeven met de pijltjes) moet je weghalen. En het mooie is: van deze takjes kun je nieuwe planten groeien. Gewoon even in een glas water zetten totdat ze mooie wortels hebben gekregen en uitplanten maar! Zo wordt tomaten kweken een feestje!

Tomatenplant verzorgen

Tomaten houden niet van verrassingen. Zo hebben ze graag een constante temperatuur en ook water hebben ze graag gelijkmatig verdeeld. Heb je je planten in de volle grond staan? Dan wortelen ze lekker diep en is regelmatig water geven niet zo’n probleem. In een pot drogen ze echter sneller uit. Het beste is om de grond constant vochtig te houden. In de kas geef ik ze daarom om de dag water. Ook plantenvoeding is in een pot niet overbodig en in de volle grond kan het ook zeker geen kwaad. Er zijn verschillende biologische meststoffen speciaal voor tomaten verkrijgbaar. Ook zijn er wat gratis middeltjes waar tomaten dol op zijn.

Van bloem tot vrucht

Om mooie vruchten te krijgen is bestuiving nodig. Bij de meeste planten gebeurt dit doordat bijen of andere insecten van bloem tot bloem vliegen en zo het stuifmeel verspreiden. In principe kunnen tomaten zichzelf bestuiven, maar daar is wel wat beweging voor nodig. Buiten, in de wind, gaat dit vanzelf. Maar in een kas kan het slim zijn om je tomatenplanten wat te helpen. Als de bloemetjes open zijn kun je aantal keren tegen de plant tikken zodat het stuifmeel loskomt. In mijn kas staat het zó vol dat dat vanzelf gebeurt als ik langsloop of water geef. Tomaten kweken gaat dus niet helemaal vanzelf, maar je kunt de natuur makkelijk een handje helpen.

Tomaten oogsten

Zodra er mooie rode (of andere kleuren!) vruchten aan je tomatenplant hangen is het tijd om te oogsten. Doe dit vooral vaak, dan kan de plant nog nieuwe tomaatjes maken. En ben je aan het einde van het seizoen en blijven ze groen aan de plant? Pluk ze dan en leg ze binnen op een warm plekje. Ze zullen daar nog verder rijpen. Zo haal je het maximale uit je tomatenplantjes! En trouwens… officieel is het fruit natuurlijk ;-)