Project Description

De beste foodswaps

Een van de grootste foodtrends van de afgelopen tijd is er een waar ik heel blij mee ben: groente krijgt eindelijk een hoofdrol door de beste foodwaps! Dat is ook wel logisch, want nooit eerder waren we als consument zo bewust met gezonde voeding bezig. Welk dieet of voedingsgeloof je ook aanhangt: overal is groente het belangrijkste onderdeel van je maaltijd. En nu zelfs grote supermarkten meegaan in de laatste ontwikkelingen vind ik het toch wel tijd om een blog te wijden aan een van mijn favoriete eet-meer-groente tips: rijst en pasta vervangen door verschillende groentes.

Het begon met courgetti

Een van de eerste groentes waar dit mee gedaan werd is courgette. Ik was maar wat blij met deze uitvinding, want courgettes kom je nooit te kort in de moestuin. Eindelijk eens een nieuwe manier om ze te verwerken. Courgetti is een samenvoeging van de woorden courgette en spaghetti en wordt dus ook wel courgette spaghetti genoemd. Slierten courgette, die je kunt eten als spaghetti met je favoriete pastasaus. Of als salade, want courgetti kun je erg goed rauw eten. Maar ook voor recepten waar courgette in zit kun je het gebruiken. Verrassend, zo’n oude bekende eens op een andere manier gesneden!

Een ingrediënt vervangen door een gezonder alternatief

Tegenwoordig kun je op veel manieren een maaltijdonderdeel vervangen door groente. De beste foodswaps zijn bloemkoolrijst en broccolirijst, wortelspaghetti, pompoen- en zoete aardappellasagne en bonen als vervanger voor meel in zoete baksels. Zelf heb ik ook een aantal recepten waarin ik een onderdeel vervang door groenten. Ken je bijvoorbeeld de zwarte bonen brownies of gerookte wortel-zalm al?

Bewaren

Tips en tricks voor de beste foodswaps:

  • Gebruik courgetti bijvoorbeeld eens in een hartige taart voor meer structuur en stevigheid
  • Gooi de stronken van broccoli niet weg, maar gebruik ze om rijst van te maken
  • Er zijn verschillende tools te koop om zelf spaghetti te maken van wortel en courgette, je hebt bv. spiraalsnijders, maar ook een soort puntenslijpers om op een nieuwe manier te snijden

Ken jij nog meer foodswaps? Laat het me weten via social media. Ik ben benieuwd!