Misschien heb je vorig jaar al geëxperimenteerd met radijsjes en sla en ben je dit jaar toe aan een volgende stap in je moestuin. Wil je een plant die zorgt voor veel oeh’s en ah’s? Probeer dan eens courgette! Het is een van de makkelijkste groenten om te kweken, maar er is een minpuntje: je hebt er wel een vierkante meter ruimte voor nodig. Ben je bereid om stukje tuin op te offeren voor deze plant, dan zul je versteld staan van de opbrengst. Een beetje courgette plant levert je per seizoen makkelijk 25 courgettes op! Elke keer als er een courgette rijp is kun je hem afsnijden. De plant gaat gewoon door met vruchten maken, soms wel tot en met oktober! Hieronder kun je goed zien hoe dat eruit ziet, je ziet precies waar de courgettes gezeten hebben.

courgetteplant-oogst-geschiedenis

Zaaien of planten

Heb je besloten ervoor te gaan? Mooi zo! Dan volgen hier een aantal tips om je courgettekweek tot een succes te maken. Belangrijk om te weten: courgette is een echte zomergroente. Je kunt begin april binnen beginnen met voorzaaien van je courgettes, maar je planten mogen pas naar buiten na de IJsheiligen. Buiten zaaien mag ook, maar wacht ook dan tot na 15 mei. Geduld is een schone zaak! Je kunt ook een plantje kopen bij het tuincentrum, de voldoening van courgettes uit eigen tuin is dan nog steeds heel groot hoor! Als je de plant eenmaal buiten gaat uitplanten hou er dan rekening mee dat deze en warm en zonnig plekje krijgt, liefst ook uit de wind. Dan gedijt hij het best. Eenmaal uitgeplant komen er al snel bloemen aan de plant.

Een courgette maakt zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen moeten worden bestuifd met stuifmeel uit de mannelijke bloemen om vruchten te kunnen vormen, een kwestie van bloemetjes en bijtjes dus! Je kunt de natuur een handje helpen door de bloemen zelf te bestuiven met een kwastje, maar het is natuurlijk beter om te zorgen voor genoeg bijen en hommels in je tuin. Dit kun je doen door het zaaien van bij-vriendelijke bloemen. Lees hier binnenkort meer over het belang van bijen. Het hele seizoen wordt er volop bestuifd en dat levert veel courgettes op, mooi systeem hè? Zie je hieronder het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes?

courgette-geel-plant-veel-maten

Onderhoud en verzorging van een courgetteplant

De courgette is een makkelijke plant die weinig onderhoud nodig heeft. Maar het is een grote plant, dus zorg voor voldoende compost. Regelmatig water geven is natuurlijk ook belangrijk, zo’n vrucht bestaat immers voor 90% uit water! Wat later in het seizoen (rond augustus) mag je gerust wat bladeren wegknippen zodat er meer energie gaat naar het maken van courgettes. En regelmatig oogsten zorgt voor meer productie.

Courgettes oogsten

Snij dus regelmatig wat courgettes af, want jong en klein zijn ze het lekkerst. En het zal je zeker een keer overkomen dat je een aantal dagen niet gekeken hebt en je een vrucht van 4 kilo aantreft! Deze zijn zeker nog eetbaar, maar hebben veel minder smaak en zitten vol grote zaden. Ik maak er meestal soep van, zoals een heerlijke courgette-basilicum soep. En wist je dat je de courgette bloemen ook kunt eten? Binnenkort daarover meer. Heb jij al eens een courgette in je tuin gehad? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Of misschien wil je het graag eens proberen, maar heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren