Na een lange, koude (en moestuinloze) winter begint het in het nieuwe jaar weer te kriebelen. Je gaat nadenken over je moestuinplan en het liefst begin je meteen met het voorzaaien van allerlei soorten groenten. Een tip uit ervaring: voor de meeste groenten is februari écht nog te vroeg.  Maar pepers en paprika’s zaaien in februari, dat kan!

Voor sommige groente is het namelijk voordelig om zo vroeg al te beginnen: ze hebben het graag warm en ze hebben ook veel tijd nodig voordat ze vruchten gaan produceren. Voor paprika’s en pepers wertk dit zo, maar bijvoorbeeld ook voor zoete aardappel en gember. Dit zijn vaak de eerste groentes waar je mee begint in een nieuw moestuinseizoen. 

Pepers en paprika’s zijn populaire groenten die veel smaak toevoegen aan je maaltijden. Het voorzaaien van deze groenten in februari helpt je om een vroege en overvloedige oogst te krijgen. In deze blog vertel ik je meer over pepers en paprika’s zaaien in februari. 

Stappenplan voor pepers en paprika’s zaaien

  • Kies de juiste grond. Ga voor een goed doorlatende potgrond, zodat het water makkelijk doorloopt. Blijft er water staan, dan kunnen je zaadjes gaan rotten. Speciale zaai- en stekgrond is te koop bij het tuincentrum. Hier is vaak een deel zand aan toegevoegd, zodat het water goed weg kan. Grotere planten hebben wel behoefte aan normale potgrond omdat daar veel meer voedingsstoffen in zitten.
  • Om paprika’s en pepers te zaaien gebruik ik vaak wat grotere potjes, bv. P8 of P12. (De getallen geven de diameter van de potjes aan, dus je kunt ook iets vergelijkbaars nemen). Ik kies bewust voor deze maat, zodat de zaailingen al meteen wat ruimte hebben en je ze niet hoeft te verspenen met hun kwetsbare wortels.
  • Vul de potjes voor 2/3 met normale potgrond en voeg zaai- en stekgrond toe tot de rand. Zo kunnen je zaadjes goed kiemen en hebben de groeter planten straks toch genoeg voeding.
  • Neem 2 zaadjes per pot en zaai de zaadjes bij elkaar ongeveer een centimeter diep in de potgrond. Houd de grond vochtig en zet de potten op een zonnige plek. Als je de mogelijkheid hebt kun je de potten ook onder LED-groei-licht zetten om extra groei te bevorderen.
  • Als de zaailingen zijn opgekomen dan kies je per pot de sterkste uit. (Hopelijk zijn allebei de zaadjes uitgekomen!) De andere knip je af. We zaaien er twee om de kans op een goede opkomst te vergroten.
  • Verzorging: Peper- en paprikaplanten hebben veel warmte en licht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat ze genoeg licht krijgen en hou de grond vochtig. Verwijder regelmatig uitgebloeide bladeren.
  • Zodra de planten sterk genoeg zijn en de potten te krap worden kun je ze transplanteren naar grotere potten. Is het buiten al warm genoeg? Zet ze dan direct in de tuin in een pot of in de volle grond op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond warm genoeg is en de kans op nachtvorst is geweken. Dus zeker wachten tot half mei! Je kunt ze ’s nachts eventueel afdekken met bubbelplastic.

De planten kunnen nu buiten lekker verder groeien. Ook kunnen insecten zoals bijen er goed bij om de bestuiving te bevorderen. Vanaf juli kun je gaan genieten van je oogst.