Spinazie is een gezonde en veelzijdige groente die gemakkelijk te kweken is in de tuin. Hij is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en wordt vaak gebruikt in salades, smoothies en andere gerechten. Ikzelf ken niemand die geen spinazie lust, het is een echte allemansvriend! In deze blog leg ik uit hoe spinazie kweken werkt én hoe je deze smakelijke groente in de keuken kunt gebruiken. 

Spinazie kweken en zaaien 

Spinazie is een snelle groeier en heeft weinig verzorging nodig. Hij groeit het beste in volle zon of lichte schaduw en heeft een goede doorlatende grond nodig. Hij houdt (net als veel groentes) niet van natte voeten. Je kunt spinazie het hele jaar door zaaien, maar het is het beste om te zaaien tussen februari en april voor een oogst in de zomer of tussen augustus en oktober voor een oogst in de winter.  Je kunt spinazie zaaien op rijtjes. Trek een geultje in de grond en zaai de zaadjes ongeveer 1 cm diep. Houd de grond vochtig en geef regelmatig water. 

Wat ook kan is een vierkant vak afzetten en de zaadjes willekeurig daarin strooien. Spinazie mag altijd best dik gezaaid worden. Na een week zul je de kleine plantjes al zien opkomen en na ongeveer vijf tot zeven weken zullen de eerste bladeren verschijnen. 

Spinazie bloemen? 

Spinazie bloeit zelden, maar als het gebeurt produceert hij kleine witte bloemetjes. Dit gebeurt meestal alleen als het te warm is voor spinazie: hitte daar houdt ‘ie niet van. De bloemen die hij bij wijze van overlevingsmechanisme aanmaakt zijn niet nodig voor de productie van bladeren en kun je dus het beste meteen verwijderen. Zo blijft alle energie gaan naar de productie van die smakelijke groene blaadjes.  

Verzorging van spinazie 

Spinazie heeft weinig verzorging nodig. Het is wel belangrijk om regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede doorlatende grond. Verwijder regelmatig oude bladeren om plaats te maken voor nieuwe groei en knip of pluk de buitenste bladeren wanneer ze groot genoeg zijn. De rest groeit gewoon verder, dus je hebt er lang plezier van! 

Gebruik van spinazie in de keuken 

Hier zal weinig verrassends staan voor je, gok ik. Iedereen is wel bekend met die aardse en redelijk neutrale smaak. Spinazie is een veelzijdige groente en kan op veel verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. De blaadjes zijn populair in salades, smoothies en sappen, maar kunnen ook worden gebakken, gestoomd of worden gebruikt in pastagerechten en soepen. Mix spinazie eens met andere groenten voor extra smaak en voedingswaarde!