In de winkel zie je ze wel eens liggen, maar er gaat niets boven een knapperig verse koolrabi uit eigen tuin. Wil je zelf een keer koolrabi kweken? Dat kan heel gemakkelijk. En je hebt er niet eens een tuin voor nodig.
Koolrabi is een snelgroeiende en smakelijke groente die heel eenvoudig te kweken is. In je moestuin of igewoon n potten op de vensterbank. Hij wordt veel gebruikt in de Europese en Aziatische keuken en kenmerkt zich door zijn opvallende uiterlijk en frisse smaak. Het is niet voor niets een populaire groente onder tuinders én koks.
Zoals de naam al doet vermoeden is het een kruising tussen kool en raap. Deze gekweekte groente werd voor het eerst in de 16e eeuw in Duitsland geoogst. Koolrabi heeft een opvallend bolvormig uiterlijk en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder groen en paars. Koolrabi is heerlijk fris van smaak en heeft een nootachtige, licht peperige smaak.
Daarnaast bevatten ze veel vitamine C, kalium en ijzer en zijn ze laag in koolhydraten en calorieën.
Koolrabi is gemakkelijk te kweken en is ideaal voor beginnende moestuinierders. Hij is bestand tegen vorst en kan in de volle grond of in potten worden gekweekt. Zorg ervoor dat je de planten voldoende water geeft en beschermt tegen ongedierte.
Stappenplan voor koolrabi kweken
- Koolrabi houdt van koud weer. Het werkt het beste als je zaait tussen februari en april, of in september en oktober. Je kunt direct in de vollegrond zaaien of in starterspotjes en later overplaatsen.
- Zaai je in de vollegrond, hou dan rekening met de ruimte die de plant uiteindelijk gaat innemen. Reserveer zo’n 30 vierkante centimeter per plant. Je kunt ook wat royaler zaaien en de plantjes later uitdunnen.
- Koolrabi houdt van volle zon of halfschaduw en een goed doorlatende grond. Voeg compost of meststof toe aan de grond voordat je zaait om de voedingsstoffen voor de groei alvast aanwezig te hebben.
- Koolrabi heeft regelmatig water nodig, vooral als het warm en droog is. Laat de grond nooit uitdrogen, maar voorkom ook dat je teveel water geeft. Kijk goed naar de plant: hangen de bladeren wat slap overdag? Geef dan in de avond of ochtend wat water. Geen water geven overdag in de volle zon, dan kunnen de bladeren verbranden.
- Oogst de knollen wanneer ze ongeveer 10 á 12 centimeter groot zijn. Denk vooral niet: “Ik wacht nog even, dan zijn ze nog groter!’ Dat klopt, maar groter zijn ze ook minder lekker. Trek de knol uit de grond en en snijd de wortels af voordat je hem in de koelkast bewaart.
LET OP! Je kunt wat problemen tegenkomen tijdens de kweek. Op zich is koolrabi wel bestand tegen ziekten en plagen, maar de planten kunnen soms worden aangevallen door slakken en rupsen van het koolwitje. Je kunt dit voorkomen door de grond rond de planten vrij te houden van losse bladeren. Daarnaast kun je een fijnmazig net gebruiken om het koolwitje geen kans te geven o eitjes te leggen op de bladeren.
Meer tips over het bestrijden van slakken lees je hier.