Als je al wat langer moestuiniert dan heb je meestal – net als ik – de meeste groentes al eens een kans gegeven. In mijn vorige moestuin deed paksoi het gek genoeg nooit zo goed. In onze huidige moes-achtertuin besloot ik nog eens een kans te wagen en warempel: hier doet het ‘ie het super in de moestuinbakken. Daarom in deze blog alles over paksoi. 

Paksoi is een veelgebruikte groente in Aziatische keukens, die bekend staat om zijn delicate smaak en voedzame eigenschappen. Hij wordt ook wel bok choy genoemd en valt onder de de Brassica-familie, waar ook andere populaire groenten bij horen zoals broccoli en bloemkool. 

Deze Aziatische koolsoort heeft lange, groene bladeren met witte stengels en kun je zowel jong als volwassen eten. Jonge, onrijpe paksoi is zachter en heeft een subtielere smaak, terwijl de volwassen plant steviger is en een meer uitgesproken smaak heeft. Beide kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, waaronder salades, soepen, stamppotten en natuurlijk wokgerechten. 

Gezonde groente 

Een belangrijk voordeel van paksoi is dat ‘ie rijk is aan voedingsstoffen. Hij bevat onder andere veel vitamine C, calcium, ijzer en foliumzuur. Daarnaast is het ook een goede bron van antioxidanten, waaronder caroteen en luteïne. 

Vanwege de veelzijdigheid kun je hem gemakkelijk verwerken in verschillende gerechten. Stomen, bakken en wokken kan allemaal en hij kan zelfs rauw worden gegeten. Het is ook een populaire groente om te roerbakken, omdat paksoi snel gaar is en zijn smaak behoudt tijdens het koken. 

Paksoi kweken 

Paksoi is een gemakkelijke groente om te kweken en daarom ideaal voor beginnende tuinders. Dit is ook een handige groente als je weinig ruimte hebt in je moestuin, want hij kan gemakkelijk in een pot gekweekt worden. Hieronder vind je enkele tips voor de kweek: 

  • Kies de juiste locatie: paksoi heeft veel licht nodig om te groeien, dus kies een locatie waar de groente minstens 6-8 uur per dag zonlicht krijgt. 
  • Bodem: paksoi heeft een goed doorlatende bodem nodig om te groeien. Geef een flinke schep compost als je je paksoi zaailingen gaat uitplanten. 
  • Zaaien óf planten: zaaien kun je doen in de volle grond wanneer de bodemtemperatuur ongeveer 20 graden Celsius is. Je kunt ook jonge planten kopen en ze in de volle grond planten. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt tussen de planten, zodat ze de ruimte hebben om te groeien. 
  • Water geven: Houd de bodem vochtig, maar niet nat. Te veel water kan de wortels verzwakken en zo de groei van de planten belemmeren. 
  • Oogsten: je kunt enkele bladeren oogsten wanneer ze groot genoeg zijn. Snijd ze voorzichtig van de plant en laat de planten verder groeien voor een tweede oogst. 

Paksoi is dus een gemakkelijke groente om te kweken en eentje die weinig onderhoud nodig heeft. Met de juiste locatie, bodemvoorbereiding, verstandig water geven en slim oogsten, kun je een gezonde en smakelijke opbrengst verwachten. Happy gardening!