Havermout cake met courgette

Havermout cake met courgette

Als je een courgetteplant in je tuin hebt dan weet je het vast wel: aan het eind van het seizoen kan je bijna geen courgette meer zien. Je hebt zo ongeveer alle gerechten wel gehad en al van alles ingemaakt en ingevroren, maar ja, die dingen moeten toch op hè! Dit recept voor havermout cake met courgette is een goeie om én meer groente te eten én van je courgette overschot af te komen. Courgette is heel neutraal van smaak, dus je proeft er eigenlijk niks van in dit recept. Maar hij maakt de cake wel lekker smeuïg, zoals een echte cake moet zijn. Met alleen maar gezonde ingrediënten is dit een echt top baksel! Lekker bij de koffie, maar ook een super cake als ontbijt.

Je kan niet genoeg groente eten, vind ik. Het voedingscentrum beveelt tegenwoordig 250 gram groente per dag aan, inmiddels dus 50 gram meer dan de bekende “twee ons”. Als je onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vergelijkt met die van andere landen in Europa, dan zitten wij nog aan de lage kant. In Duitsland bijvoorbeeld is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid maar liefst 400 gram! Groentes zijn goed voor je, zoveel moge duidelijk zijn. Ik probeer dan ook bij elke maaltijd wat groentes toe te voegen, soms zelfs mee te smokkelen. In dit recept zitten de groentes verborgen, maar zo krijg je ze dus wel binnen. Ook handig om je kinderen wat meer groente te laten eten!

Ingrediënten

  • 160 gram havermout
  • 350 gram courgette, geraspt (Je kunt ook courgetti gebruiken en dan fijnsnijden!)
  • 3 eieren
  • 3 superrijpe bananen
  • 6 dadels
  • 2 theelepels (wijnsteen-)bakpoeder
  • een handvol rozijnen
  • een theelepel kaneel, wat kardemom en een snufje zout
  • een cakevorm of kleine kartonnen cakevormpjes zoals ik gebruikte

Havermout courgette cake recept

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe alle ingrediënten behalve de rozijnen bij elkaar in de keukenmachine en blend tot een beslag. Het hoeft niet helemaal glad, liever niet zelfs! Heb je geen keukenmachine dan kun je ook een staafmixer gebruiken.
  • Of je hakt de dadels en courgette heel fijn, prakt met een vork de bananen en mixt daarna handmatig alle ingrediënten.
  • Spatel daarna de rozijnen erdoor.
  • Vet een cakevorm in (bij die kartonnen hoeft dat niet) en stort het beslag in de vorm. Zet in de oven voor 45 a 50 minuten.
  • Laat helemaal afkoelen en snij eventueel in plakjes.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Dank je voor je aanmelding! We hebben je inschrijving succesvol ontvangen.
Helaas is je aanmelding niet gelukt. Probeer het later nog eens.