Heb je een supermarkt basilicum gekocht, dan wil je daar graag zo lang mogelijk van genieten. Maar een basilicumplant verzorgen, hoe doe je dat eigenlijk? Misschien heb je al gelezen in mijn blog over basilicum stekken hoe je van een supermarktplant eindeloos basilicum kunt groeien. In deze blog kun je lezen hoe nu verder na dat stekken. Maar ook je eenzame gekochte basilicum verdient wat liefdevolle aandacht.

Basilicumplant verzorgen

Een basilicumplant houdt van vocht, maar niet te veel. Geef hem dus om de paar dagen water, maar zorg dat de aarde niet te nat wordt. Voel gewoon elke dag even of de grond niet uitdroogt, het moet constant vochtig zijn. Je kunt ook water geven op het schoteltje, de plant zal dan zelf het water opzuigen. Basilicum is een zonaanbidder. Heb je geen plekje in de zon, kies dan in ieder geval een warm plekje in huis. Je kunt hem van tevoren eventueel omplanten naar een grotere pot.

Basilicum vermeerderen

Basilicum laat zich gemakkelijk vermeerderen. Je kunt zoals boven genoemd basilicum stekken in water; dit is vooral handig als je ook al een flink gedeelte van de plant gebruikt hebt in een gerecht. Koop je de basilicum om uit te planten, haal de plant dan uit de pot en verdeel deze met grond en al in een stuk of 5 á 6 kleinere stukken. Plant deze vervolgens over in grote potten of direct in de volle grond als het buiten warm genoeg is. Je maakt op deze manier van 1 plant 6 nieuwe, volwaardige planten.

Basilicum uitlopers weghalen zorgt voor grotere planten!

Zodra de plant wat voller wordt kun je het beste de toppen eruit knippen, boven het punt waar zich in de oksels kleine nieuwe blaadjes aan het vormen zijn. Dit zorgt ervoor dat de plant nog groter wordt! En krijg je je basilicumplanten zelfs in bloei? Knip de bloemen er dan ook uit. Zo gaat de energie steeds naar het maken van nieuwe blaadjes. De bloemen kun je overigens gewoon eten! Erg lekker en decoratief in een bv. een salade. En heb je een plantje bijna opgebruikt? Lees dan hier hoe het ook alweer werkt, dat basilicum stekken. Basilicum voor iedereen!