Daslook – ook wel bekend als wilde knoflook – was nog niet zo heel lang geleden een bedreigde plantensoort. Deze voorjaarsplant stond dus terecht op de Rode Lijst van beschermde planten in Nederland. Gelukkig gaat het goed met de daslook in ons land, want tegenwoordig zie je hem (althans hier in Limburg) op vele plekken tevoorschijn komen. Je mag daslook dus ook weer wildplukken! Wil je daslook uit eigen tuin? Graaf dan eens een klein plantje, inclusief knolletjes, uit en zet hem op een schaduwrijke plek in je eigen tuin. Hij zal zich in de loop der jaren vanzelf vermeerderen. Liever niets zomaar uit de natuur meenemen? Daslook is ook gewoon te koop in het betere tuincentrum.
De Latijnse naam voor daslook is allium ursinum. Allium, want familie van de ui. Ursinum komt van Ursus, wat beer betekent. Omdat daslook (letterlijk: look van de beren) een van de eerste eetbare planten is die in het voorjaar opkomen, gaat het volksverhaal rond dat beren als eerste daslook eten zodra ze uit hun winterslaap komen.
Daslook kweken
Daslook kun je zaaien, maar als je ergens plantjes met knolletjes vandaan kunt halen (bijvoorbeeld uit het tuincentrum, maar je kunt er ook een paar uitgraven op een plek waar ze veel voorkomen) dan is dat veel makkelijker. Ga je wat uitgraven? Let dan op en ben altijd bescheiden en respectvol als je planten of andere zaken meeneemt uit de natuur. Het is niet de bedoeling dat het hele bos geplunderd wordt natuurlijk.
De beste bodem voor daslook is een voedzame, losse grond. Denk aan bosgrond: vol voedingsstoffen en een teveel aan water kan makkelijk weg. Verder is daslook een plantje dat best wel kan woekeren. Niet zo’n probleem als je ervan smult, groeit er teveel dan kun je gerust wat meer uittrekken. Oogst dan ook de knolletjes, zodat de plant op die plek volgend jaar niet opnieuw opkomt. Op die manier kun je deze enigszins woekerende plant prima in toom houden. Wat betreft licht kun je ook de bosomgeving in gedachten houden: schaduw of halfschaduw dus!
Water geven hoeft in principe niet, maar bij een heel droog voorjaar kun je de natuur een handje helpen om wel alvast lekker malse blaadjes te krijgen. Geef dan gewoon een beetje water. Verder heeft daslook geen of weinig verzorging nodig, hoewel hij wel blij zal zijn met een schep compost op z’n tijd.
Daslook wildplukken
Daslook uit eigen tuin is heerlijk! Heb je geen plek dan kun je daslook ook prima wildplukken, maar dan zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Daslook lijkt namelijk erg op het Lelietje van Dalen (meiklokje) en op de herfsttijloos. Beide planten zijn giftig! Zeker als de planten nog geen bloemen hebben kun je je snel vergissen. Wil je zeker weten dat je daslook in handen hebt? Kneus dan een blaadje en ruik! Ruik je knoflook, dan weet je zeker dat je met lekkere daslook te maken hebt.
Beste tijd om daslook te oogsten
Daslook kondigt altijd het voorjaar aan. Het is een van de eerste planten die je kunt oogsten in je moes- en kruidentuin! Vanaf februari zie je de blaadjes al opkomen en tussen maart en mei kun je ervan genieten. De beste tijd om daslook te oogsten hangt er verder van af welk deel je wilt gaan eten. De groene blaadjes oogst je het liefst voordat de plant gaat bloeien, dan zijn ze nog lekker mals. Daslook bloeit met witte bloemetjes van april tot juni. Stop met oogsten als daslook is uitgebloeid. Groeit er teveel? Oogst dan de knolletjes tussen juli en januari, deze kun je gebruiken net als knoflookteentjes.
De hele plant is eetbaar
Wist je dat je van daslook de hele plant kunt gebruiken in je gerechten? Blad, bloem en knol kun je verwerken in de keuken. Dat je van de bladeren pesto kunt maken weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar ook de knolletjes kun je fijnhakken en gebruiken als knoflookteentjes om een gerecht meer smaak te geven. En de bloemetjes fleuren elke salade of broodje op met een lichte knoflooksmaak.
Daslook bewaren
Verse daslook uit eigen tuin is natuurlijk het allerlekkerst. Maar moet je daslook bewaren, doe dat dan in een afgesloten zak of bak met de bladeren gewikkeld in vochtig keukenpapier. Zo is hij tot 2 dagen houdbaar in de koelkast. Afgesloten, om te voorkomen dat je hele koelkast naar knoflook geurt! Invriezen is ook een optie. Was de daslook en dep droog met keukenpapier, doe in een diepvrieszakje en vries meteen in. Of gebruik dit trucje om kruiden makkelijk, handig en snel in te vriezen.