Je hebt vast wel eens een supermarkt basilicum gekocht in de winkel. Vaak knip je de eerste week flink wat blaadjes en takjes af en blijft er van het plantje weinig over, zo gaat dat bij mij in ieder geval! Soms groeit ‘ie nog wat aan, maar uiteindelijk belandt de plant (of wat ervan over is) in de groenbak. En ’s zomers buiten uitplanten wil wel eens lukken, maar meestal overleven de supermarktplantjes het niet.

Supermarktkruiden zijn namelijk snel opgetrokken voor consumptie en totaal niet sterk. Het is de bedoeling dat ze niet lang overleven, anders zou je namelijk nooit meer nieuwe plantjes kopen… Maar niet langer getreurd: met deze stekmethode maak je van jouw ene plantje een hoop nieuwe, sterke basilicumplanten.

Supermarkt basilicum stekken

Hoe werkt het? Basilicum stekken is heel simpel. Door te stekken maak je van elk takje een nieuwe plant. Je zorgt dat het wortelstelsel zich goed ontwikkeld heeft voordat je de stekjes uitplant. Daarmee zijn de stekjes straks veel sterker dan de oorspronkelijke supermarktplant en kun je er veel langer van genieten. En omdat je meerdere planten krijgt zal de opbrengst veel groter zijn (Hállo PESTO!).

drieluik-basilicum-2

Wat heb je nodig en wat moet je doen?

Dit heb je nodig

een supermarkt basilicum (of wat ervan over is, er moeten wel nog wat blaadjes aanzitten)

een paar lege flesjes (ik gebruikte bierflesjes, die hebben een goeie maat en zien er leuk uit).

Dit moet je doen

Om te beginnen vul je de flesjes voor 3/4 met water. Knip de goeie takjes van de plant en zet per flesje één takje onder water, de blaadjes blijven op de rand hangen en het steeltje staat een paar cm onder water. Zet de flesjes daarna op een warme plek, een beetje zon is niet verkeerd. Vul het water bij als je ziet dat het te ver zakt.

Na een aantal weken zul je zien dat zich kleine witte worteltjes ontwikkelen. Als de wortels 1,5 á 2 cm lang zijn kun je de stekjes uitplanten. Vul hiervoor wat potten (doorsnee ongeveer 10 á 12 cm) met potgrond en zet ze op schaaltjes in de vensterbank. Zorg ervoor dat de potten gaatjes in de bodem hebben zodat er geen water blijft staan, basilicum houdt niet van natte voeten!

Ga als volgt te werk. Steek met je vinger een gat in de grond van zo’n 10 cm diep en zet er per pot één stekje in. Druk goed aan en geef een beetje water. Ze gaan nu lekker groeien! Wil je weten hoe je de plant verder moet verzorgen? Meer over de verzorging en hoe je het maximale uit je basilicumplanten haalt lees je hier.

TIP

Je kunt de basilicumstekjes in de zomer ook buiten uitplanten in een pot of in de volle grond. Kies hiervoor wel een zonnig, warm en beschut plekje! En zoek je nog een lekker recept voor al die bergen basilicum? Probeer dan eens deze lekkere courgette-basilicum soep!

Is het jou gelukt om basilicum te stekken?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren