OERMOES houdt van planten en dieren. Maar sommige beestjes (lees: bladluizen, witte vlieg en ander moestuin-ongedierte) zien we liever gaan dan komen in de tuin. Omdat ik niet met chemische middelen in de weer ga, heb ik een recept gevonden voor een puur natuur insectenbestrijder. Deze natuurlijke insectenspray kun je met een gerust hart over je groente en andere planten sproeien zonder bang te zijn dat jij (of bv. je huisdier) schadelijke stoffen binnenkrijgt. Dit middeltje is veel liever voor de natuur. En met maar een paar ingrediënten is deze DIY anti-insectenspray ook nog eens super gemakkelijk zelf te maken.

Dit heb je nodig

2 bollen knoflook, teentjes los en gepeld
60 gram munt, blaadjes en steeltjes
2 theelepels cayennepeper (potje)
3 liter water
4 kneepjes biologisch afbreekbaar afwasmiddel

Natuurlijke insectenspray maken

Maal om te beginnen de knoflook en de munt in een keukenmachine. Een paar seconden is prima, het hoeft geen perfecte pasta te worden. Dit ruikt al heel sterk! Doe het mengsel samen met de cayennepeper en het water in een pan en breng aan de kook. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat het zo’n 24 uur staan. Zeef het mengsel en doe het tenslotte samen met het afwasmiddel in een paar plantenspuit-flessen of een grote tuinsproeier.

Gebruiksaanwijzing natuurlijke insectenspray

  • Voor gebruik schudden
  • Bespuit de hele plant, dus ook de onderkant van de bladeren (doe dit bij voorkeur ‘s avonds of ’s ochtends vroeg zodat de bladeren niet verbranden)
  • Wacht een paar dagen om te zien of het effect heeft, spray daarna eventueel nog een keer

Aandachtspunten

  • Het is een natuurlijke insectenspray, maar omdat er peper gebruikt wordt moet je toch uitkijken met je ogen. Ook voorzichtig zijn als de spray eventueel op je handen terechtkomt en je daarna in je ogen wrijft. Net als wanneer je rode pepers gesneden hebt geldt: goed je handen wassen!
  • Wacht na het sprayen bij voorkeur een paar dagen voordat je oogst. Dit om te voorkomen dat er een pepersmaak achterblijft. Je groente goed wassen voor gebruik is natuurlijk altijd belangrijk!
De geur houdt insecten weg, maar lieveheersbeestjes en bijen blijven komen gelukkig. Ga jij dit tuinrecept ook proberen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren