Als je kijkt naar de natuurlijk-en-doe-het-zelf trend komen er steeds meer producten bij die je gemakkelijk zelf kunt maken. Was het eerst alleen zelf ‘from scratch’ koken, tegenwoordig maken mensen hun eigen zeep, bodyscrub of bier en verbouwen ze naast groenten ook bv. paddenstoelen.

Ik snap heel goed waarom dit zo populair is: je weet waar je spullen vandaan komen, het is minder belastend voor het milieu, maar daarnaast is het vooral erg leuk om te doen!

Dit recept voor schoonmaakmiddel is er een in de categorie ‘ te simpel voor woorden’. Maar zeker de moeite waard om er een blog aan te wijden. Het enige wat je nodig hebt is een glazen pot met deksel, sinaasappelschillen en natuurazijn.

Zo maak je zelf schoonmaakmiddel

Zorg ervoor dat de pot en deksel goed schoon zijn door ze af te wassen met heet water. Doe de sinaasappelschillen in de pot. Zorg ervoor dat je de pot goed vult, je mag de schillen best een beetje aandrukken. Vul daarna af met azijn en draai de deksel erop. Zet de pot op een donkere plek, bijvoorbeeld in een kast.

Na twee weken is je schoonmaakmiddel klaar. Zeef de azijn en gooi de sinaasappelschillen weg. Doe de azijn in een sprayflacon. Je kunt dit huismiddeltje gebruiken voor het schoonmaken van je keuken of badkamer. En in de praktijk blijkt dit spul ook uitstekend te werken tegen mieren. Lekker gifvrij, met een dreumes die hier rondkruipt vind ik dat een heel prettig idee!