Bij het vernieuwen van de OERMOES site heb ik de oude blogs nog eens bekeken. Dit is zo’n blog, dus mijn bezoekje aan Anique is inmiddels al weer een paar jaar geleden. Maar ik wil de nuttige informatie die bij haar heb opgedaan nog steeds graag met jullie delen, dus bij deze!

Het is inmiddels geen nieuws meer: bijen zijn een onmisbaar onderdeel van de natuur en de moestuin. Ze zijn nodig voor een goede bevruchting van planten en bloemen. Zonder goede bevruchting zouden we maar gekke, misvormde vruchten krijgen en worden onze groentes een stuk minder eetbaar. Wist je dat 1/3 van alles wat we eten mede mogelijk gemaakt wordt door bijen? Reden genoeg om ze eens in het zonnetje te zetten. En hoe kan dat nou beter dan op bezoek te gaan bij een echte imker?

Een tijdje terug kwam ik in contact met Anique, een Sittardse stadsimker. Ik vroeg haar of ik een keer mee mocht kijken en voilá: een paar weken later was het zover. In haar bijentuin houdt zij haar ‘Blije bijen’. De tuin is een plaatje en staat vol met bloemen en planten waar de bijen dol op zijn. Het is dan ook een komen gaan van de beestjes, overal klinkt gezellig gezoem.

Anique vertelt dat ze iedere week bezig is met de bijen. We kennen allemaal het plaatje van iemand met een witte kap op die wat rook in een kast spuit, maar wat doet een imker dan eigenlijk? Ik kwam erachter.

Wat doet een imker allemaal?

Vooropgesteld: een bijenvolk is in principe een zelfredzaam volkje. Ze zorgen al miljoenen jaren voor hun eigen voedsel en voor de groei van hun kolonie. Toch hebben ze tegenwoordig een imker nodig. De hoeveelheid voedsel die ze kunnen verzamelen is drastisch geslonken. Er zijn steeds minder wilde bloemen te vinden. Bovendien zijn er tegenwoordig veel dreigingen van ziektes en plagen, met als belangrijkste de varraomijt. Een bijenvolk dat niet door een imker wordt behandeld en aan haar lot wordt overgelaten, leeft meestal niet langer dan 1 jaar! We kunnen dus blij zijn dat het imkeren weer in opkomst is. Een imker houdt zijn volken sterk en gezond! En een mooie BIJkomstigheid: hij kan de honing en BIJproducten (ha!) oogsten.

In het voorjaar wordt een volk wekelijks gecontroleerd. Het groeit dan snel en de imker moet goed in de gaten houden of een kast niet te vol raakt en of de bijen meer ruimte nodig hebben. Ook wordt er gecontroleerd of er geen nieuwe koninginnen uitkomen. Nieuwe koninginnen ontstaan doordat een paar gewone larven hun hele leven lang koninginnengelei te eten krijgen. Koninginnegelei is het beste voedsel dat bijen kunnen produceren, zó goed dat daar dus koninginnen door ontstaan. De rest van de larven krijgen na de eerste twee dagen koninginnengelei alleen nog maar bijenbrood (een mengsel van nectar en stuifmeel). Zodra een nieuwe koningin uitkomt zal zij een nieuwe kolonie willen starten en met de helft van het volk vertrekken. Een imker wil dat voorkomen: een zwermend volk dat niet gevangen kan worden heeft weinig tot geen overlevingskansen. Dus haalt hij of zij eens in de week de kamers van potentiële koninginnen weg. Daarnaast controleert een imker hoever het staat met de gevulde raten. Honing kan meerdere malen per seizoen geoogst worden.

Behalve honing zijn eigenlijk alle producten die bijen produceren te gebruiken. Denk hierbij aan bijenwas en bijenpollen. Maar ook de minder bekende producten zoals propolis en zelfs bijengif zijn bruikbaar en gezond voor de mens.

Een supernuttig en productief volkje dus! In het verhaal hierboven beschrijf ik natuurlijk maar een fractie van wat imkeren inhoudt en hoe een bijenmaatschappij werkt. Honingbijen en imkerij zijn ontzettend interessant. Wil je meer weten? Anique verzorgt ook gastlessen.

 

 

Bewaren

Bewaren