Oktober is altijd een overgangsmaand in de moestuin. Aan de ene kant kun je nog oogsten: pompoen, radijsjes, rode biet, wortels en pastinaak, de laatste courgettes… Maar je begint ook met opruimen en winterklaar maken. Een beetje een treurig moment: het einde van seizoen nadert. Hoe leuk is het dan dat je toch  alvast iets kunt starten voor volgend seizoen? Knoflook planten is zo’n fijne moestuinklus.
Er zijn twee momenten in het jaar dat knoflook planten mogelijk is: in het voorjaar (april) en in het najaar (oktober). In het najaar is het best, want dat levert de mooiste bollen op. Bovendien kun je dan rond juli de eerste knoflook oogsten. Als je knoflook plant in het voorjaar blijven de bollen kleiner en duurt het langer voordat je kunt oogsten. Het groen van in het voorjaar geplante knoflook is trouwens erg lekker, dus plant gerust twee keer per jaar als je de ruimte hebt. Zo kun je op verschillende manieren van deze ultragezonde plant genieten!

Knoflook planten kan gewoon met knoflook uit de supermarkt

Knoflook hoef je niet te zaaien, elk teentje wordt een nieuwe bol. Voor het planten van knoflook ga je als volgt te werk:
  • koop een paar mooie, grote (liefst biologische) bollen knoflook, bijvoorbeeld in de supermarkt
  • haal de bollen uit elkaar zodat je de teentjes overhoudt, schillen hoeft niet
  • zorg voor losse, compostrijke grond waarin het water goed weg kan, anders gaat de knoflook rotten
  • plant elk teentje met het spitse puntje naar boven, ongeveer 3 á 4 cm diep en met een tussenafstand van ongeveer 10 cm
  • bedek de tenen met aarde en druk een beetje aan, water geven hoeft niet!
  • een goede plek voor knoflook is in de buurt van aardbeien, ze versterken elkaars groei en houden parasieten weg

 

Hoe verloopt het groeiproces van knoflook?

Er zal in eerste instantie een beetje groen boven de grond uitkomen. Dat betekent dat de teentjes goed aanslaan! Als het kouder wordt stopt dat groen met groeien tot ongeveer februari. In de tussenperiode wordt de basis gelegd voor een gezonde knoflookbol. Na februari zal het groen flink gaan groeien totdat het ongeveer 30 á 40 cm hoog is. Rond juli zal het groen uitdrogen en bruin worden. Dit is het moment om je knoflook te oogsten door ze uit te trekken. Knip het loof nog niet af, je kunt de bollen eraan ophangen om te laten drogen. Zo kun je de knoflook lang bewaren. Je kunt ze dan ook, net als in Frankrijk, invlechten.
Heb je in het voorjaar geplant? Dan oogst je waarschijnlijk later, ergens in augustus of september. De knoflookbollen zullen dan kleiner zijn en scherper van smaak. Zoals gezegd is het groen dan erg smaakvol, met een milde knoflooksmaak. Om die reden plant ik dus twee keer per jaar: een keer voor de bol en een keer voor het groen. Je kunt nooit genoeg knoflook hebben vind ik!

Bewaren