Poeh jongens, het begint al weer warm te worden! Als de temperaturen zo oplopen is het belangrijk je moestuin regelmatig van vocht te voorzien. Je wil natuurlijk niet dat je – met bergen liefde en geduld grootgebrachte – groente het niet overleven. Maar niet alleen als de mussen van het dak vallen, het hele jaar door is water een van de basiselementen in je moestuin. Dus: hoe geef je je moestuin het beste water, en in welke omstandigheden doe je wat? In deze blog de basics over water geven in de moestuin.

Goed kijken geeft je veel info

Iedere bodem is anders. De een heeft zandgrond, de ander kleigrond, een ander heeft een mix van beide. Dat heeft gevolgen voor de waterhuishouding in je tuin. Weet je niet wat voor grond je hebt? Je kunt aan je planten zien of ze voldoende water krijgen. Zien blaadjes er gekruld uit of hangen ze slap? Hebben ze bruine randen? Dan is er teveel vocht uit je planten verdampt en hebben ze dringend water nodig! Ook als de grond er kurkdroog uitziet is het zeker tijd om water te geven. Je kunt de grond testen door een klein beetje weg te graven. Is het op 10 cm diepte nog droog? Hoogste tijd voor water! Trouwens, overdrijven is ook een kunst dus let op dat je niet te veel water geeft. Beginnen bladeren geel te kleuren of te rotten? Zorg dan dat je wat minder scheutig bent de volgende keer.

Water geven in de moestuin: pot of volle grond?

Of je je planten in een pot hebt staan of in de volle grond is een groot verschil. In een pot droogt de grond veel sneller uit en die planten hebben dus vaker water nodig. Voel regelmatig of de grond nog vochtig aanvoelt. Met zeer hoge temperaturen kun je dit beter 2 keer per dag checken! Je kunt ook gebruik maken van een olla, dit is een ongeglazuurd terracotta waterreservoir dat je kunt vullen en dat langzaam vocht afgeeft aan de grond. Ze zijn ook handig bij je planten in de volle grond als je op vakantie gaat bijvoorbeeld.
Planten in de volle grond moet je niet te veel verwennen met water. Je wil namelijk dat deze mooie sterke wortels krijgen. Die krijgen ze als ze dieper in de bodem op zoek moeten gaan naar water. Om de paar dagen water geven is voldoende. Maar ook hier geldt het devies: gebruik je ogen en je gezonde verstand! Als het flink geregend heeft hoef je geen water te geven natuurlijk.

Voorkom uitdroging

Nog beter dan op tijd water geven in de moestuin is zorgen dat de grond niet uitdroogt. Dit kun je doen door te mulchen. Mulchen is niet meer dan de bodem bedekken zodat de grond vochtig blijft en onkruid geen kans krijgt. Gras uit de grasmaaier, houtsnippers of cacaodoppen en herfstbladeren zijn uitstekende middelen om mee te mulchen.
Grond waar niks op groeit droogt sneller uit. De zon en wind kunnen er volop bij waardoor het vocht snel verdampt. Lekker veel planten plaatsen dus! Wortels van planten trekken immers water aan. Een mooi voorbeeld: onder mijn klimbonen is altijd een open plek. Sla houdt van schaduw. Door mijn sla onder de bonen te planten staan ze lekker in de schaduw daarvan én blijft de grond koel en vochtig.

Hoe geef je je moestuin het beste water?

  • Met de gieter: geef altijd water aan de voet van de plant, de bladeren hoeven niet nat te worden. Bij tomaten is dit zeker het geval, die zijn vatbaar voor ziektes als de bladeren nat zijn. Gebruik bij voorkeur de broesem (= de sproeikop) zodat je de grond niet bij de wortels wegspoelt.
  • Sproeien mag ook, maar doe dit alleen vroeg in de ochtend of ‘s avonds. Als de zon fel schijnt werken de waterdruppels als een vergrootglas en daardoor verbranden de blaadjes. En zoals gezegd: bij tomaten liever niet sproeien!
  • Gebruik het liefst regenwater of grondwater, dit is veel zachter dan het water uit de kraan. En een stuk milieubewuster.
  • Als het normaal ‘Hollands’ weer is hoef je vaak helemaal geen water te geven. Goed kijken en leren aanvoelen wat je tuin nodig heeft is het allerbelangrijkst!