Ik moet jullie wat bekennen. Ik ben nogal gevoelig voor mooie spullen…! Ook voor de OERMOES moestuin laat ik me wel eens verleiden tot het kopen van wat moois. Maar dat is natuurlijk niet waar moestuinieren om draait. Het gaat uiteindelijk om de groente en hoe alles groeit. Vindingrijkheid is dan ook een hele belangrijke tuinders-eigenschap. Om jullie op weg te helpen geef ik hier 5 tips voor een goedkope moestuin (en soms helemaal gratis!).

1. Gratis zaaipotjes

Van wc rolletjes maak je heel gemakkelijk zaaipotjes. Knip de rolletjes aan een kant op 4 plekken in, zo’n 3 cm. Vouw de flapjes naar binnen en vul de potjes met potgrond. Zaaien maar! Als de plantjes groot genoeg zijn kun je ze met wc rolletje en al in de tuin uitplanten.

2. Mini-kasjes

Plastic bakjes zoals je die krijgt in de supermarkt zijn eigenlijk hele handige mini-kasjes. Vooral de doosjes van druiven en champignons lenen zich hier uitstekend voor. Maak een paar gaatjes in de bodem (als deze er niet al in zitten) en zet het bakje op een schoteltje. Vul het met potgrond en zaai wat je wilt. Dekseltje erop en klaar is je mini kasje! Als je dan ook nog zaadjes gebruikt uit groentes zoals bio tomaten, pepers of paprika is je goedkope moestuin compleet!

3. Iets grotere mini-kasjes

Ken je die transparante opbergboxen, die met zo’n deksel? Ook dit zijn handige mini-kassen. Zet je potjes met verspeende zaailingen hierin. Dit kan vanaf april zelfs buiten! Scheelt weer ruimte op je vensterbank.

4. Beschermers tegen nachtvorst

Grote plastic flessen zonder bodem of de emmertjes van snoeptomaatjes kun je gebruiken om de pas buiten geplante groentes te beschermen tegen eventuele nachtvorst en ongewenste knabbelaars!

5. Compost zonder composthoop

Er zijn afvalproducten die wonderen doen voor je tuin- en balkongrond. Eierschalen, bananenschillen en koffiedik kunnen alledrie gebruikt worden om je bodemkwaliteit te verbeteren. Lees er hier meer over!
Vond je dit nuttig of heb jij nog tips voor een goedkope moestuin die in dit rijtje passen? Laat het me weten via de socials!

Beware

Bewaren