Als er één plant is in de moestuin die het predikaat veelzijdig mag krijgen, dan is het wel de Oost-Indische kers. Je kunt de hele plant eten, hij ziet er mooi uit en hij houdt ook nog eens bladluis weg bij je andere planten. Van de bloemen kun je zelfs verfpigment maken! Bovendien groeit hij gemakkelijk en heeft weinig tot geen verzorging nodig. Oost-Indische kers kweken moet je doen dus. Deze kanjer wil je in je moestuin!

Groei en verzorging bij Oost-Indische kers kweken

Oost-Indische kers kweken is makkelijk, deze plant groeit op arme grond vaak het best. Ideaal als je geen groene vingers hebt… Hij zaait zichzelf ook uit, dus heb je er eenmaal een gehad, dan komt hij vaak vanzelf weer op in het voorjaar. De ronde blaadjes zijn – ook al ze nog heel klein zijn – erg herkenbaar. Oost-Indische kers kiemt laat in het voorjaar, maar je kunt in april binnen of onder glas al voorzaaien. Oost-Indische kers staat graag gedeeltelijk of helemaal in de volle zon en houdt van klimmen. Een rekje of muur is heel welkom.

Eetbare bloemen, blaadjes en zaadlobben

Eetbare bloemen zijn een absolute trend, want ze maken van elk bord een prachtig plaatje. De bloemen van de Oost-Indische kers bevatten ook nog eens veel vitamine C en bovendien zijn ze heel smaakvol. Ze hebben een peperige smaak en geven je gerecht dus wat extra pit. Je kunt ze als garnering gebruiken, maar je kunt ze ook vullen of er een spicy azijn mee maken. Van de zaadjes (of eigenlijk de zaadlobben: de ‘bommetjes’ waarin zich de zaadjes vormen) kun je kappertjes maken. Ook deze hebben een pittige pepersmaak. Tip: laat ze drogen en gooi ze in je pepermolen. En zelfs de bladeren van de Oost-Indische kers zijn eetbaar. Gebruik ze eens in een mix met sla voor een verrassend smaakeffect.

Oost-Indische kers kweken: verschillende kleuren

De oranje Oost-Indische kers is de meest bekende. Maar wist je dat er veel meer kleuren verkrijgbaar zijn? Ik heb zelf een zalmroze, en laatst op vakantie heb ik zaadjes meegenomen van een knalroze. Ik heb online al zaadjes voorbij zien komen in donkerrood, wit en prachtige kleurenmixen. Keuze genoeg dus.

Biologisch tuinieren

Luizen en bijvoorbeeld de rupsen van het Koolwitje zijn dol op Oost-Indische kers. Ik plant ze dus vaak naast de groente waar deze ongenode gasten dol op zijn: kolen en bonen bijvoorbeeld. De beestjes kiezen dan voor de Oost-Indische kers in plaats van voor jouw kostbare groentes. Zo hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Er zijn geen slechte buren bekend voor de Oost-Indische kers, dus plant ze gerust door je hele (moes-)tuin. Zo blijft er ook wat over voor jezelf om van te smullen!

Heb jij Oost-Indische kers in jouw tuin? Of weet jij nog meer toepassingen? Laat het me weten via social media!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren