Tomaten paprika soep met rode peper

Pittige tomaten paprika soep

Deze pittige tomaten paprika soep met rode peper is een echte zomertopper! Gemaakt met alle zomergroentes die doen denken aan de zon: tomaten, paprika’s en pepertjes zorgen ervoor dat deze soep bomvol vitamines zit. Deze rijke soep kun je goed inmaken of bewaren in de vriezer, dus je kunt een hele voorraad maken van je moestuinoogst. En met groentes van de groenteboer smaakt ‘ie ook prima hoor!

Gezonde soep

Wist je dat tomaten nog gezonder zijn als je ze voor bereiding verwarmd? Tomaten bevatten namelijk het antioxidant lycopeen, net als paprika, rozenbottel, chilipeper, guave en watermeloen. Lycopeen zorgt voor de rode kleur van de tomaten en is ook een van de krachtigste bestrijders van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die schade kunnen aanbrengen aan een cel. Ze spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces en komen in ons lichaam vrij als gevolg van allerlei omzettingsprocessen zoals luchtvervuiling of ongezonde gewoontes. Antioxidanten zoals lycopeen zijn stoffen die zich verbinden met die vrije radicalen en ze op die manier onschadelijk maken.

Normaal gesproken zorgt verhitting vaak voor vermindering van voedingsstoffen bij veel voedingsmiddelen, maar bij tomaten werkt het juist tegenovergesteld. Door hoge temperaturen wordt de celstructuur van de tomaat kapot gemaakt, waardoor lycopeen gemakkelijker vrijkomt en ervoor zorgt dat het beter wordt opgenomen door ons lichaam. Je kunt dus beter tomatensoep of tomatenpuree eten dan dan een verse tomaat!

Ingrediënten

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 4 rode paprika’s
  • 1 rode peper
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • tijm
  • olijfolie, peper & zout

Zo maak je pittige tomaten paprika soep

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij paprika’s (zonder zaadlijsten) en tomaten in stukken en halveer het pepertje. Verwijder eventueel de zaadjes van de rode peper als je niet van heel pittig houdt.
  • Doe alles in een braadslee en besprenkel met de olijfolie en de tijm.
  • Zet voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Doe daarna alles in een soeppan. Je kunt eventueel de velletjes verwijderen van tomaat en paprika, maar ik laat het vaak achterwege in verband met tijdgebrek.
  • Voeg de hete groentebouillon toe en laat 5 minuutjes pruttelen.
  • Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Garneer voor het opdienen met wat blaadjes tijm en een scheut olijfolie.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.