Project Description

Zoete aardappel tomaten soep

Ik heb een nieuwe favoriete soep! Dit recept is eigenlijk ontstaan uit pure noodzaak; ik had namelijk nog veel tomaten over én zoete aardappels dus die moesten op. Gooi nog een restje bouillon in de mix en voilà: zoete aardappel tomaten soep. Zoete aardappels heb ik wel eens in de moestuin gehad, maar de opbrengst is nog nooit geweldig geweest. Gelukkig kun je ze tegenwoordig overal kopen. Ik eet deze simpele soep meestal rond een uur of 3, dan kom je middag makkelijk door tot het avondeten!

De zoetigheid van de aardappels in combinatie met het tikje zuur van de tomaten zorgt ervoor dat deze soep weinig extra’s nodig heeft voor een volle en rijke smaak. Hij doet me zelfs een beetje denken aan Chinese tomatensoep. Als garnering kun je er dus nog wat taugé of omeletreepjes aan toevoegen. Maar simpel afmaken met een beetje lente-ui kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 750 gram rijpe tomaten
  • 2 grote zoete aardappels
  • 1 liter zelfgemaakte groentebouillon (van een blokje mag ook)
  • Olijfolie
  • Garnering naar keuze: lente-ui, omeletreepjes of taugé

Zoete aardappel tomaten soep recept

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Kruis de tomaten met een scherp mes in en doe ze in het kokende water voor ongeveer een halve minuut.
  • Leg ze daarna in ijskoud water. Nu kun je de tomaten goed ontvellen.
  • Snijd ze daarna in blokjes.
  • Schil vervolgens de zoete aardappels met een dunschiller en snijd ook deze in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een soeppan en bak de zoete aardappelblokjes even aan. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en laat met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten sudderen.
  • Als de zoete aardappel gaar is kun je de pan van het vuur halen.
  • Pureer de soep al laatste met een staafmixer totdat deze helemaal glad en fluweelachtig is.
  • TIP: gebruik minder bouillon en je hebt een heerlijke pastasaus!