Zoete aardappel pastinaak soep

Sommige groentes worden ineens populair en dan zie je ze overal. Zoete aardappel is er zo een. Een aantal jaren geleden doken ze ineens op in recepten van (Amerikaanse) foodbloggers en nu zijn ze niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Geroemd om hun langzame koolhydraten kom je ze in menig gezond recept tegen. Ook in de OERMOES keuken staat deze kanjer regelmatig op het menu. Als frietjes, toast of in een groentecurry: het is allemaal lekker. Ik vond het tijd voor een soepje met deze superknol: zoete aardappel-pastinaak soep met groene prei olie it is!

Zelf zoete aardappel kweken is trouwens niet heel eenvoudig. Of nou ja, eigenlijk wel, je moet vooral geduld hebben. Het is een tropische plant die een lang en warm seizoen nodig heeft. Gelukkig is deze goed in een pot te kweken. Op tijd binnen beginnen is een must. In een kas gaat de zoete aardappelplant ook goed en kun je hem kweken in de volle grond. Dit jaar heb ik ze voor het eerst in de moestuin gehad, maar de opbrengst was minimaal. Vooralsnog koop ik zoete aardappels dus vooral in de winkel. De pastinaak daarentegen komt wel uit mijn moestuin!

Ingrediënten (voor ongeveer 1 liter soep)

  • 400 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 400 gram pastinaak, geschild en in blokjes
  • 2 uien, geschild en in stukken
  • 750 ml groente bouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper en zout naar smaak
  • scheut olijfolie

Zo maak je de soep

  • Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de uien glazig. Voeg de kerrie toe en bak even mee.
  • Doe de zoete aardappel en pastinaak blokjes erbij.
  • Bak op laag vuur totdat de blokjes een beetje zacht zijn en giet de bouillon erbij.
  • Laat 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over 4 kommen en sprenkel er wat olie eroverheen. Meteen opdienen (en opeten!). Lekker met zoete aardappel toast.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.