
Basisrecept voor groentebouillon
Hoe lekker is het om een soepje te maken met groente uit je eigen moestuin? Superlekker natuurlijk! Kun je nagaan hoe het smaakt als je de bouillon ook zelf maakt. Dat is helemaal niet moeilijk, dus waarom zou je het met een blokje doen? Hieronder geef ik je een basisrecept voor groentebouillon, dat je kunt gebruiken als basis voor je soepen en sauzen. Maar hij is ook erg lekker om zo te drinken, tussendoor. Je kunt hem gemakkelijk invriezen, dus maak gerust een voorraadje.
Ingrediënten (voor ruim 1,5 liter bouillon)
- 2 liter water
- 1 el olie
- 1 tl zout
- 200 g bleekselderij, in kleine stukjes
- 200 g prei, in kleine stukjes
- 200 g uien, in kleine stukjes
- 200 g worteltjes, in kleine stukjes
- 1 groot laurierblad
- Een paar takjes verse tijm
Een paar takjes verse peterselie (breek de stengels een beetje, zo komt er meer smaak vrij)
- 5 zwarte peperkorrels
Zo ga je te werk
- Zet het water op in een grote pan en breng het aan de kook. Verhit ondertussen in een andere pan de olie en bak de gesneden groenten een beetje aan.
- Zorg ervoor dat ze niet bruin worden!
- Gooi de rest van de ingrediënten erbij en bak even mee.
- Voeg alles toe aan het kokende water en laat 30 minuten koken.
- Schep het eventuele schuim er steeds af.
- Haal de pan van het vuur en laat nog even een kwartiertje staan.
- Nu alleen nog zeven en klaar is je bouillon!
No food waste
TIP: bewaar van elke maaltijd die je maakt de schillen en de rest van het bruikbare afval in een afsluitbare zak in de diepvries. Zodra je genoeg hebt kun je je bouillon gaan maken.