Verse kruiden invriezen: het beste trucje
Je kent het wel. Je geeft een etentje en haalt allerlei kruiden in huis die je niet opmaakt. Of je hebt een kruidentuin en tegen het einde van het seizoen wordt het tijd om alles te oogsten voordat het echt winter wordt. Maar wat moet je met al die kruiden? Je kunt er
groentebouillon van maken of lekkere kruidenthee zetten. Drogen is ook een optie. Maar wist je dat je die verse kruiden ook heel handig kunt invriezen?
Door de kruiden in te vriezen met olie heb je altijd verse smaakmakers voorhanden. Een kruidenblokje in de pan en smelten maar: je keuken zal zich al snel vullen met een heerlijke geur. Je kunt zelf allerlei combinaties maken, maar in deze blog geef ik je een paar ideeën. Aan de slag!
Een berg verse kruiden naar smaak
Een fles olijfolie (gewone of vierge, deze zijn het meest geschikt om in te bakken)
IJsblokjes vormpjes
Hoe vries je verse kruiden in?
Verwijder takjes en steeltjes en hak de kruiden eventueel.
Mix de kruiden naar smaak door verschillende bakjes te vullen met verschillende mengsels.
Het makkelijkst is als je van te voren al mengsels maakt met een recept of gerecht in je achterhoofd.
Zo maakte ik de volgende combinaties:
Rozemarijn, tijm en knoflook (teentjes persen) – lekker in stoofpotjes of bij geroerbakte groente
Lavas (maggikruid), tijm en peterselie – lekker in soep
Bonenkruid en bieslook – lekker in bonenschotels
Daarna ga je verder met de volgende stappen:
Neem een ijsblokjes vorm en doe in elk vakje een beetje kruidenmengsel.
Vul de vormpjes af met de olijfolie en zet ze in de vriezer. Na minimaal 4 uur zijn je blokjes bevroren. Beter nog laat je ze een nacht staan, dan zijn ze zeker keihard bevroren! Je kunt ze daarna uit de vormpjes halen en bewaren in een bakje of zakje in de vriezer. (Doe dit wel snel want ze beginnen meteen met smelten)
Klaar voor gebruik!