Project Description
Kruidenazijn van doorgeschoten kruiden
Misschien denk je: alweer azijn? Dat is enigszins terecht, want dit trucje heb ik al vaker gedaan met o.a. bloemen van Oost-Indische kers en bieslookbloemen. Toch vond ik het de moeite waard om nóg een variant voor jullie te beschrijven, namelijk kruidenazijn van doorgeschoten kruiden en alle andere uitschieters uit jouw tuin.
Voor de plant – en vooral: je kruidenoogst – is het beter dat er niet teveel bloemen worden aangemaakt. Bloemvorming kan namelijk de smaak aantasten van je kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de zogenaamde ‘zachte’ kruiden zoals basilicum, dille, kervel en bieslook. Haal bij deze planten de bloemknoppen regelmatig uit de plant. Naast het verhogen van de productiviteit van de plant helpt dit ’toppen’ om een sterkere kruidenplant te krijgen met meer smakelijke blaadjes. Verwijder de toppen en uitlopers dus regelmatig, door ze tussen duim en wijsvinger van de plant af te knijpen.
Ook kan het gebeuren dat – bijvoorbeeld door een hete periode – geurige groenten zoals venkel ineens razendsnel bloemen maken. De bloemstengel vormt zich vanuit de groente, waardoor de venkelknol een harde kern krijgt en niet meer eetbaar is. Maar de smaakvolle bloemen kun je nog gebruiken! Maak van al die scheuten en bloemen die je verwijderd eens een feestelijke kruidenazijn. Dit doe je als volgt:
Dit heb je nodig voor ongeveer 1 liter
Kruidenazijn maken van doorgeschoten kruiden