Project Description

Kruidenazijn van doorgeschoten kruiden

Misschien denk je: alweer azijn? Dat is enigszins terecht, want dit trucje heb ik al vaker gedaan met o.a. bloemen van Oost-Indische kers en bieslookbloemen. Toch vond ik het de moeite waard om nóg een variant voor jullie te beschrijven, namelijk kruidenazijn van doorgeschoten kruiden en alle andere uitschieters uit jouw tuin.

Voor de plant – en vooral: je kruidenoogst – is het beter dat er niet teveel bloemen worden aangemaakt. Bloemvorming kan namelijk de smaak aantasten van je kruiden. Dit geldt voornamelijk voor de zogenaamde ‘zachte’ kruiden zoals basilicum, dille, kervel en bieslook. Haal bij deze planten de bloemknoppen regelmatig uit de plant. Naast het verhogen van de productiviteit van de plant helpt dit ’toppen’ om een sterkere kruidenplant te krijgen met meer smakelijke blaadjes. Verwijder de toppen en uitlopers dus regelmatig, door ze tussen duim en wijsvinger van de plant af te knijpen.

Ook kan het gebeuren dat – bijvoorbeeld door een hete periode – geurige groenten zoals venkel ineens razendsnel bloemen maken. De bloemstengel vormt zich vanuit de groente, waardoor de venkelknol een harde kern krijgt en niet meer eetbaar is. Maar de smaakvolle bloemen kun je nog gebruiken! Maak van al die scheuten en bloemen die je verwijderd eens een feestelijke kruidenazijn. Dit doe je als volgt:

Dit heb je nodig voor ongeveer 1 liter

  • glazen flessen of potten met een gezamenlijke inhoud van ongeveer 1,2 liter
  • een liter  natuurazijn naar keuze
  • al jouw getopte bloemen uit je kruidentuin

Kruidenazijn maken van doorgeschoten kruiden

  • Zorg dat je flessen of potten (én de deksels) zo schoon mogelijk zijn door ze een paar minuten in kokend water te doen, op het vuur.
  • Haal ze voorzichtig uit het water met een tang en zet ze zolang op een schone theedoek.
  • Laat ze afkoelen. Probeer daarna de randen en de binnenkanten niet meer aan te raken!
  • Doe nu de bloemen erin, maak de pot of fles zo vol mogelijk. Een beetje aanduwen met een lepel mag gerust!
  • Vul hierna de potten tot aan de rand met azijn.
  • Draai de deksels erop en zet weg op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een voorraadkast of kelder.
Na twee weken is je azijn klaar. Hij moet alleen nog even gezeefd worden. Ik gebruik daarvoor een kaasdoek. Daarmee filter je alle kleine stukjes eruit en weet je zeker dat je een mooie heldere azijn overhoudt! Deze azijn is prachtig van kleur en heeft best een sterke smaak. Hij is daarmee een goede toevoeging voor verschillende dressings, zoals in deze aardappelsalade. 
  • TIP: verdeel de azijn over kleine flesjes en maak er een leuk label aan. Zo heb je een verrassend zelfgemaakt cadeautje om iemand blij mee te maken!