
Zelf kruidenzout maken
Als ik druk aan het oogsten ben in de tuin raak ik soms wat overenthousiast. Vooral van kruiden kan ik nog wel eens meer afknippen dan ik eigenlijk nodig heb. Maar ook als het voorjaar aanbreekt en de moestuin wat ruimte nodig heeft wil ik nog wel eens drastisch knippen en snoeien in het kruidengedeelte. Maar al die knipsels weggooien, daar doen we natuurlijk niet aan. Zo weinig mogelijk in ieder geval!
Verse kruiden verwerken
Behalve invriezen of drogen kun je met een teveel aan kruiden ook het volgende doen: kruidenzout maken. Zo stel je heel eenvoudig je eigen kruidenmixen samen. Dit is erg leuk en goedkoop om te doen: je kunt verschillende combinaties maken voor verschillende gerechten. Er zijn twee methodes, die ik hieronder uitleg. Ten eerste ga je natuurlijk lekker wat kruiden verzamelen.
Methode 1: kruidenzout maken met verse kruiden
Methode 2: kruidenzout maken met gedroogde kruiden
Ga je helemaal voor een low energy bereiding? Laat het zout-kruidenmengsel dan aan de lucht drogen op een donkere, droge en warme plek. Dit kan een aantal dagen duren. Daarna kun je het malen in de keukenmachine en in een pot bewaren. Zo kun je je keukenkastje vullen met heerlijk aromatische kruidenzouten. Lekker om te serveren bij wat brood en goede olijflolie.