Kruidenzout met kruiden uit eigen tuin

Zelf kruidenzout maken

Als ik druk aan het oogsten ben in de tuin raak ik soms wat overenthousiast. Vooral van kruiden kan ik nog wel eens meer afknippen dan ik eigenlijk nodig heb. Maar ook als het voorjaar aanbreekt en de moestuin wat ruimte nodig heeft wil ik nog wel eens drastisch knippen en snoeien in het kruidengedeelte. Maar al die knipsels weggooien, daar doen we natuurlijk niet aan. Zo weinig mogelijk in ieder geval!

Verse kruiden verwerken

Behalve invriezen of drogen kun je met een teveel aan kruiden ook het volgende doen: kruidenzout maken. Zo stel je heel eenvoudig je eigen kruidenmixen samen. Dit is erg leuk en goedkoop om te doen: je kunt verschillende combinaties maken voor verschillende gerechten.  Er zijn twee methodes, die ik hieronder uitleg. Ten eerste ga je natuurlijk lekker wat kruiden verzamelen.

Bewaren

Bewaren

Methode 1: kruidenzout maken met verse kruiden

  • Dit heb je nodig:

  • 200 gram grof zeezout of Keltisch zeezout
  • 25 gram verse kruiden naar smaak (een mix is altijd lekker, denk bijvoorbeeld aan bieslook, tijm en rozemarijn)
  • Een schone pot met schroefdeksel
  • Zo ga je te werk:

  • Verwijder ten eerste alle harde delen van de kruiden: takjes, steeltjes en harde nerven

  • Doe vervolgens de kruiden vers in de pot

  • Voeg daarna het zout toe, zorg daarbij dat de kruiden helemaal bedekt zijn!

  • Draai de deksel erop
  • Zet minimaal 2 weken weg op een donkere plek
  • Maal het mengsel daarna in de keukenmachine tot een lekker kruidenzout

Methode 2: kruidenzout maken met gedroogde kruiden

  • Dit heb je nodig:

  • 200 gram grof zeezout of Keltisch zeezout
  • 25 gram verse kruiden naar smaak (een mix is altijd lekker, denk bijvoorbeeld aan bieslook, tijm en rozemarijn)
  • Een schone pot met schroefdeksel
  • Een bakplaat en eventueel een oven
  • Zo ga je te werk:

  • Verwijder om te beginnen alle harde delen van de kruiden: takjes, steeltjes en harde nerven

  • Meng daarna de kruiden met het zout, zodat alle kruiden goed bedekt zijn

  • Verwarm ondertussen de oven voor op 50 graden

  • Doe het zout-kruiden mengsel of een bakpapier beklede bakplaat
  • Laat het mengsel vervolgens ongeveer een uur drogen in de oven

  • Maal het mengsel daarna in de keukenmachine tot een lekker kruidenzout

  • Bewaar het kruidenzout op een donkere plek in een afsluitbare pot

Ga je helemaal voor een low energy bereiding? Laat het zout-kruidenmengsel dan aan de lucht drogen op een donkere, droge en warme plek. Dit kan een aantal dagen duren. Daarna kun je het malen in de keukenmachine en in een pot bewaren. Zo kun je je keukenkastje vullen met heerlijk aromatische kruidenzouten. Lekker om te serveren bij wat brood en goede olijflolie.

  • TIP: voeg ook eens wat aromatische bloemen toe, zoals die van Oost-Indische kers of lavendel. Dit geeft kleur en diepte aan je kruidenzout.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.