Project Description
Zelf pickles maken
Fermenteren, inmaken en pickling: alledrie de methodes zijn hot op het moment! In dit digitale tijdperk is de hang naar vroeger groter dan ooit. Als tegenhanger van het snelle leven gaan we op zoek naar rust en ambacht (maar wel met een moderne twist natuurlijk). Pickles maken en andere ouderwetse conserveringsmethodes passen dan ook perfect in het rijtje van filterkoffie, barbiers en je eigen groente verbouwen. En bewust als we zijn met zijn allen gaan we voedselverspilling maar wat graag tegen. Dus heb je restjes groente? Pickles maken maar!
Ik ben een voorstander van gezond eten met weinig geraffineerde suiker, maar in het geval van pickles vind ik het een lastige kwestie. Suiker zorgt er namelijk voor dat bacteriën in de pot geen kans krijgen. Het is dus bijna een noodzakelijk ingrediënt als je je pickles lang wilt bewaren. In dit recept gebruik ik dus suiker, maar je kunt het ook weglaten. Bedenk dat je er uiteindelijk maar weinig van binnenkrijgt, tenzij je het zoetzure vocht graag opdrinkt…
De pickles (of tafelzuur, zoals het ook wel wordt genoemd) in dit recept kun je na 1 of 2 uur al eten, dan zijn de smaken redelijk goed ingetrokken. Maar in de koelkast zijn ze zeker een maand (of nog langer!) houdbaar. Zorg van te voren in ieder geval voor brandschone potten en deksels door ze in kokend water te steriliseren, zo verleng je de bewaartijd.
Dit heb je nodig
Pickles maken: wat moet je doen
De homemade trend zet nog wel even door. Bovendien is dit recept heel gemakkelijk zelf te maken en het ziet er meteen zo gezellig uit. Zeker een keer proberen dus! Enkele lekkere combinaties zijn:
Heb jij nog lekkere combi’s verzonnen? Laat het me weten op social media!