Moestuin beginnersfouten: je krijgt er onherroepelijk mee te maken als je gaat beginnen met een moestuin. Met OERMOES ben ik al een tijdje bezig, maar met mijn moestuin al sinds 2012. Wat heb ik veel geleerd in al die jaren! Net als iedereen die met een moestuin begint heb ik alle fouten gemaakt die je maar kunt maken. En sommige moestuin beginnersfouten maak ik nog steeds ieder jaar met liefde opnieuw. Ik zet ze hieronder eens voor je op een rijtje.

1. Te veel zaaien

Je hebt zaadjes gekocht en wil meteen aan de slag. Dus je begint lustig met zaaien zonder te bedenken wanneer je kunt oogsten en hoe veel opbrengst zo’n plant nou eigenlijk geeft.  Ik herinner me de keer dat ik met een grote kom de tuin in liep om spinazie te oogsten. Een half uur later ben ik teruggegaan om wasmanden te halen, zoveel spinazie was het! Je kunt je oogst dus beter een beetje plannen. Zaai van spinazie of sla bijvoorbeeld liever om de twee weken een beetje, zodat je doorlopend kunt genieten van verse groenten.

2. Te vroeg beginnen

De eerste zonnestralen laten zich zien en het wordt al wat warmer buiten. Je krijgt de moestuinkriebels! Dus na twee weken geduldig wachten besluit je toch maar alvast wat voor te zaaien. En voor je het weet staan alle vensterbanken vol met planten die groter en groter worden, maar nog niet naar buiten mogen… Kies daarom zorgvuldig wat je voorzaait en wanneer. Paprika’s en pepers kun je in februari al zaaien, gevolgd door tomaten in maart.

3. Planten te weinig ruimte geven

Het tweede jaar heb je keurig op tijd voorgezaaid en mag je de zaailingen eindelijk gaan uitplanten. Maar hoe groot werd die courgette ook alweer? Twee maanden later heeft ‘ie je halve moestuin opgeslokt en komen de boontjes in het gedrang. Maak daarom van te voren een tekening met een globaal moestuinplan. Zo weet je hoeveel je kwijt kunt en hoeveel ruimte je per groente moet reserveren.

4. Te groot beginnen

Yes! Je gaat een moestuin beginnen. Links zet je de boontjes, daarnaast de tomaten, verderop nog wat prei en boerenkool en vergeet de courgette en pompoen niet. O ja en sla natuurlijk, én bietjes. Een paar van elke soort natuurlijk. Je maakt een flink stuk vrij voor je moestuin en gaat aan de slag met planten. De kans is groot dat de hoeveelheid werk je boven het hoofd groeit. Onkruid wieden, water geven, oogsten en overschotten inmaken of invriezen: het kan véél werk zijn. Begin je moestuin liever klein en voeg elk jaar iets toe. Zo blijft het leuk!

5. Te laat oogsten

Ooh, die kohlrabi’s zien er al lekker uit! Maar als ik nog een week wacht zijn ze nog groter en heb ik meer waar voor mijn geld. Qua gewicht klopt dit, maar klein zijn de meeste groente toch echt smaakvoller. Oogst ze dus gewoon als ze er lekker uitzien.

6. Moeilijke groentes kiezen

Wat ga je planten als je net begint? Artisjokken, asperges? Of witlof of bleekselderij? Dit zijn niet de makkelijkste groente om zelf te kweken. Het is dus slim om met wat simpelere gewassen te beginnen. Als je eerste oogst meteen mislukt gaat de lol er wel een beetje af. Wat zijn gemakkelijke groenten? Lees het hier in mijn gemakkelijke groente Top 6!
Herken je deze moestuin beginnersfouten? Of begin je net met je moestuin en slaat de schrik je om je lijf?  Geen paniek, het hoort erbij. Blijf dus vanalles proberen en vooral fouten maken, want daar leer je van. Het hoort bij de charme van het moestuinieren. Geef je over!