Als je al vaker ge(moes-)tuinierd hebt en je hebt wel eens een zaaikalender bekeken, dan ben je ze vast wel eens tegengekomen: de IJsheiligen. Het begrip is vrij bekend, maar wat zijn de IJsheiligen precies en waar komt het vandaan? Ik wist het eerst ook niet, maar ieder jaar hou ik me aan deze oude moestuinwijsheid, want het klopt vaak! Voor 15 mei zaai en plant ik geen kou-gevoelige planten. Voor die datum kan het namelijk (on-)officieel ’s nachts nog gaan vriezen.

ijsheiligen-rode-kool-bevroren

Wie en wat zijn de IJsheiligen?

Voor zover ik wist valt IJsheiligen dus op 15 mei. Maar wie zijn ze en hoe zit het precies? Een snelle Google actie levert het volgende op: er zijn 5 IJsheiligen met ieder een naamdag. Afhankelijk van het land (dit is een Europese aangelegenheid) worden meestal maar drie heiligen tot de Ijsheiligen gerekend. Ik bespaar jullie de details, maar er is er één de moeite van het vermelden waard: Sophia van Rome. Haar naamdag is 15 mei en ze is de beschermvrouwe tegen de nachtvorst. In Duitsland zegt men dan ook “Pflanze nie vor der kalten Sophie”. Volgens deze traditie uit de 11e eeuw moet je dus nooit poten of zaaien voor 15 mei.

ijsheiligen-aardbeienplant-bevroren

IJsheiligen, een gouden regel?

Was het maar zo simpel! Dan konden we een hoop moestuin-onzekerheden wegnemen… Uiteindelijk is gezond verstand natuurlijk het belangrijkst. (Moes-)tuiniers zijn ongeduldig (ik spreek uit ervaring…)! Als het al eerder mooi weer is en de temperaturen stijgen, dan zal de grond al opgewarmd zijn en kun je gerust eerder beginnen. Maar…er zijn uitzonderingen. Ik vond weerberichten waarbij zelfs eind juni nog een keertje nachtvorst is voorgekomen…

Bewaren

Bewaren

Bewaren