Wil jij dit jaar voor het eerst een moestuin beginnen, maar heb je geen idee hoe? Dan is het sowieso handig om met gemakkelijke moestuin planten te beginnen. Zo is er minder ruimte voor teleurstelling en kun je volop genieten van je zelfgekweekte groentjes.

Wat zijn gemakkelijke moestuin planten en waarom?

De redenen zijn verschillend. Hieronder een mooi lijstje en een korte uitleg per plant. Ik heb een uitgekiende selectie voor je gemaakt, zodat je met deze 6 al een gevarieerd moestuintje hebt.  En zoals het een echte top-zes betaamt beginnen we bij 6 en werken we toe naar de absolute moestuin topper!

6.       Courgette

Op plek 6 een groente die niet heel erg voor de hand ligt als groente voor beginners, maar eenmaal goed ontkiemd is de courgette een makkelijke plant.  Eén nadeel: hij is groot. Reken zeker een vierkante meter voor een plant. Als je deze eenmaal goed en wel in je tuin hebt staan en je oogst regelmatig, dan heb je er verder weinig omkijken naar. En de opbrengst is gigantisch! Meer weten over courgettes? Klik dan hier.

5.       Snijbiet

Zaai het dik en eet de blaadjes klein als sla. Of zaai ruimer en eet de grote bladeren en stengels gestoofd als spinazie. Oogst steeds de grootste bladeren en stengels, dan gaat de snijbietplant lang mee. Snijbiet groeit goed, is gemakkelijk in onderhoud en heel veelzijdig. En als je de regenboogvariant kiest een lust voor het oog!

4.       Wortels

Zomerwortelen kun je al begin maart zaaien. Lekker vroeg dus! Zorg wel voor een losse bodem en zaai niet te dik. Zodra de kiemplantjes opkomen moet je even goed uitdunnen zodat elke wortel genoeg plek heeft. Eén plantje wordt namelijk één wortel. Daarna vooral genoeg water geven en lekker laten groeien. That’s it!

3.        Aardbeien

Geen groente, wel makkelijk! Koop een paar plantjes en zet ze in potten op een zonnige plek. Af en toe water geven en regelmatig de aardbeitjes plukken, dan krijg je de grootste opbrengst. ben je al wat gevorderd, lees dan ook deze blog over aardbeien uit eigen tuin.

2.       Pluksla

Sla kiemt snel en pluksla dus ook. Het voordeel van pluksla is dat je niet hoeft uit te dunnen nadat de plantjes zijn opgekomen. Je zaait gewoon een rijtje en kunt er een hele periode sla vanaf knippen of plukken. Als je de kleinste blaadjes met rust laat blijft er nieuwe sla komen!

1.       Radijsjes

Met stip op 1, want radijsjes kiemen en groeien snel. Een paar weken na het zaaien kun je ze al oogsten! Bovendien zien ze er leuk uit en bestaan ze in verschillende vormen en kleuren. Ook het jonge blad is eetbaar. Superleuk om met kids te zaaien, want je kunt de groei goed volgen en oogsten is gemakkelijk: gewoon een kwestie van uittrekken.

Ga jij zelf groente kweken?

Alle bovenstaande makkelijke moestuin planten kun je ook kweken in een pot. (Zorg er bij de courgette, wortels en snijbiet wel voor dat de pot groot genoeg is.) Dus ook op je balkon of in je kleine stadstuin kun je beginnen met groente en fruit kweken. Ga jij met deze tips aan de slag? Ik ben benieuwd hoe het je af gaat! En als je vragen hebt: laat het me gerust weten via social media!

Bewaren

Bewaren

Bewaren