Project Description

Gerookte zalm van wortel

Het laatste dat ik tegenkwam bij mijn struintochten over het internet, is vegan gerookte zalm. Hiervoor marineer je wortel, waardoor deze vreemd genoeg een vergelijkbare smaak en textuur krijgt als gerookte zalm. Het proberen waard, niet?

Er is altijd wel weer iets nieuws te verzinnen met groentes als basis. Nu veganisme steeds gangbaarder wordt komen er ook steeds meer plantaardige alternatieven voor vlees, ei, zuivel en vis. De vegan kant en klaar producten die je in de supermarkt vindt zijn doorgaans niet heel gezond. Maar gelukkig is zelf maken altijd een optie.

Zelf ben ik geen vegan en ook geen vegetariër, maar ik hou gewoon heel erg van groente! Ik eet dus wel gewoon vlees en vis. Maar als ik iets voorbij zie komen waarbij ik groente kan omtoveren in iets anders, dan is mijn nieuwsgierigheid gewekt. En jullie weten inmiddels: OERMOES houdt wel van een experimentje.

  • Zelfgemaakt vegan broodbeleg op basis van wortel en groene tabasco.

  • Liquid smoke is een natuurlijk product, dat een rokerige smaak geeft aan gerechten. Het is niet in supermarkten verkrijgbaar, maar online kun je het bij verschillende aanbieders kopen.

Ingrediënten voor gerookte zalm van wortel

  • 1 grote winterpeen

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 0,5 theelepel zout

  • 1 theelepel rijstazijn

  • 2 theelepels ‘ liquid smoke’ of groene tabasco

Zo maak je het

Eerst even een korte uitleg over de liquid smoke. Dit vloeibare goedje is precies wat de naam doet vermoeden: het is vloeibare rook. Liquid smoke is een natuurlijk product, dat een rokerige smaak geeft aan gerechten.

  • Schaaf de wortel in dunne plakken met bv. een kaasschaaf. Ik heb een ‘puntenslijper’ voor groente waar dit heel goed mee gaat. De plakken krijgen hiermee zelfs dezelfde vorm als plakken zalm.
  • Doe het wortelschaafsel in een metalen vergiet, die je in een pan hangt met een laagje kokend water. Stoom de wortel ongeveer 3 minuten totdat je een zachte structuur krijgt.

  • Maak van de overige ingredienten een marinade. Schep de gestoomde wortel erdoorheen. Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur in de koelkast om te marineren. Langer is beter, dus ga voor 48 of zelfs 72 uur (niet langer).

Daarna is de wortel-zalm klaar om gegeten te worden! Het is erg lekker op een broodje, maar je kunt er ook een salade mee maken of in andere gerechten verwerken waar je normaal gesproken zalm gebruikt.