Project Description

Hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas

Het pompoen-seizoen is weer aangebroken! Deze oranje groente is een van mijn favorieten en ik koop ze dan ook het hele jaar door (als ze te krijgen zijn), maar eten uit eigen tuin is natuurlijk het lekkerst én leukst. Vaak rooster ik ze in plakjes in de oven en eet ze dan in plaats van aardappels, maar pompoenen laten zich natuurlijk ook uitstekend verwerken in soepen, salades en zoals in dit recept: een hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas. Laatst wilde ik a-la-minute iets met pompoen eten en dan moet je soms improviseren.

Na een korte blik in de koelkast was ik eruit: er lag nog geitenkaas, een doos eieren, ik had nog bladerdeeg in de diepvries en tijm in de tuin. En rode uien! Ingrediënten genoeg om een lekkere herfstige pompoentaart mee te maken. Simpel te maken en mooi om te zien, een echt OERMOES recept dus!

Ingrediënten

  • 1 flespompoen, geschild
  • 3 rode uien
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 4 eieren
  • een scheut (kook-)room
  • tijm of andere kruiden als garnering
  • 5 plakjes bladerdeeg (of meer om jouw quichevorm goed te bekleden)
  • een ronde quichevorm van ongeveer 28 cm doorsnee

Zo maak je hem

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Snij de flespompoen in tweeën en verwijder de zaden en draden.
  • Snij de helften in mooie maanvormige plakjes van een halve cm dik.
  • Schil de uien en snij ook deze door de helft en in plakjes. Klop de eieren samen met een scheut room tot een mooi egaal mengsel.
  • Vet de quichevorm in en bedek hem helemaal met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork her en der gaatjes in het deeg. Daarmee voorkom je dat de taart gaat plakken aan de bodem.
  • Schik nu om en om de plakjes pompoen en rode ui in de vorm. Volg daarbij de ronde vorm van de ovenschaal, dan krijg je een mooi patroon!
  • Als de vorm gevuld is giet je het ei-room mengsel eroverheen. Verdeel de geitenkaas eroverheen en garneer met de tijm.
  • Bak de hartige taart in de oven voor ongeveer 45 minuten of totdat de pompoen gaar is. Laat hem eventueel nog even kort bruinen onder de grill. Klaar om te serveren!

Voor een volwaardige maaltijd combineer je deze hartige pompoentaart met rode ui en geitenkaas met een soep, bijvoorbeeld deze courgette-basilicum soep. Wij kregen hem niet helemaal op, dus ik heb de rest de volgende dag als lunch meegenomen. Koud was hij ook erg lekker!

Meer pompoen-inspiratie nodig? Eerder maakte ik al deze spicy pompoensoep en de herfstige pompoencake met speculaaskruiden.