OERMOES houdt van bonen! Bonen zijn een goede plantaardige bron van proteïnen en erg gezond. Maar het oog wil ook wat! En dan heb ik het vooral over de tuin. In deze blog aandacht voor de Borlotti bonen, ook wel Pinto bonen genoemd. Een lust voor het oog!


De peulen van de Borlotti bonen zijn namelijk prachtig aan de plant, met hun mooie felroze en gevlekte patroon. En de boontjes zelf zijn ook erg mooi. Ze lijken een beetje op kievitseieren, vandaar dat ze in het Nederlands ook wel Kievitsbonen worden genoemd. Helaas verdwijnt de mooie kleur na het koken, dan lijken ze nog het meest op bruine bonen, ook qua smaak.


Borlotti – eindigend op een ‘I’ – is trouwens het meervoud. Dus als je het hebt over BorlottO, dan heb je het over één boontje. Het is maar dat je het weet.

borlotti-bonen-closeup

Zaaien, groei en bloei

Als je bonen gaat zaaien zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Meer daarover lees je hier binnenkort. Let op: Borlotti bonen heb je in een klimmende en in een struikvariant. Zorg dus dat je weet welke je te pakken hebt! Ik ga meestal voor de struikvariant, omdat ik al genoeg klimbonen heb. Een beetje afwisseling kan immers geen kwaad… Zaaien doe je vanaf half mei (IJsheiligen) in de volle grond, maar binnen voorzaaien en na 15 mei uitplanten kan natuurlijk ook.

borlotti-boon-bloem

Oogsten en bewaren

Je kunt de peultjes vers oogsten en de boontjes meteen opeten. Zo vind ik ze het lekkerst! Zorg er wel voor dat ze al wat vlekjes hebben, dat is het beste voor de smaak. Van de Borlotti boon eet je het boontje zelf, dus niet de hele peul. Ze vallen dan ook onder de categorie ‘droogbonen’, net als bruine bonen en kidneybonen. Je kunt ze na de oogst dus lang bewaren! Je laat de peultjes dan zo lang mogelijk aan de plant zitten. Begin oktober trek je plant met peultjes en al uit en laat je ze onder een afdakje goed drogen. Daarna kun je de boontjes makkelijk uit de peulen halen. Gooi ze een nachtje in de vriezer (dan krijgt de bonenkever geen kans) en laat ze daarna nog eens goed drogen. Bewaar ze in een glazen pot, dat ziet er ook nog eens gezellig uit! Zo heb je in de winter ook nog plezier van je moestuin!

borlotti-boon-aan-plant

Koken met Borlotti bonen

Ik vind het altijd leuk om een niet alledaagse groente op tafel te zetten. Dat geldt dus ook voor deze jongens! Vers zijn ze niet te koop in de supermarkt. Borlotti bonen zijn, net als andere bonen, erg veelzijdig in te zetten. Ze maken je vegetarische of veganistische gerecht extra voedzaam en zijn een goede vleesvervanger. Je kunt er alle kanten mee op: bonensoep, in een salade of als side-dish met geitenkaas.

Heb jij nog een lekker recept met bonen? Deel het hieronder met ons! Met groene groet, Danielle

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu alvast in, zodat je straks niks mist.