Hij smaakt naar spinazie, de blaadjes lijken op spinazie (nou ja, een beetje) én het woord spinazie zit in zijn naam. Maar het is geen spinazie! Nieuw-Zeelandse spinazie is eigenlijk een lid van de IJskruidfamilie. Maar je eet hem als spinazie. Dus. Afgekort wordt hij ook vaak NZ spinazie genoemd en dat doe ik vanaf nu ook. In het Nederlands heet deze plant ook wel vierhoeksmoes, naar de vierkante blaadjes.

Tips voor het zaaien van NZ spinazie

NZ spinazie heeft robuuste, dikke zaden. Omdat deze doorgaans moeilijker kiemen laat ik ze een dag en een nacht voorweken in water. Daarna zaai ik ze ter plekke in de volle grond of in een pot. Buiten zaaien mag vanaf maart-april. De zaadjes kiemen graag in koel weer, d.w.z. niet boven de 18 graden! Dat voorweken en zaaien hoef je waarschijnlijk maar één keer te doen, want NZ spinazie zaait zichzelf erg makkelijk uit. Als je hem een jaar gehad hebt, zie je hem het jaar erop vanzelf weer op die plek verschijnen. Makkelijk plantje dus!

Hoe verzorg je NZ spinazie?

Je hoeft niks bijzonders te doen om deze plant te verzorgen, hij overleeft alles wel. Het enige wat je zou kunnen doen is regelmatig wat blaadjes oogsten, dat stimuleert de aanmaak van nieuwe blaadjes. De plant gaat wel bloeien, maar de bloemetjes zijn klein en onopvallend. De bloei verstoort de oogst ook niet, dus laat ze rustig zitten! NZ spinazie kruipt wat over de bodem, maar met een beetje hulp wil hij ook wel klimmen.

Hoe oogst je Nieuw Zeelandse spinazie?

Hier kan ik heel kort over zijn: gewoon blaadjes plukken/knippen naar hartelust! De plant blijft produceren totdat de kou te heftig wordt, dan sterft de plant af. Daarom is dit zo’n fijne plant in de moestuin: in tegenstelling tot echte spinazie kun je blijven oogsten en heb je er een heel seizoen plezier van.

Hoe smaakt NZ spinazie?

Naar spinazie! Maar de blaadjes zijn iets vleziger dan we gewend zijn van gewone spinazie. Hij slinkt dan ook stukken minder in de pan. Die stevige structuur is trouwens een voordeel met bewaren, omdat de blaadjes minder kwetsbaar zijn. Zelf vind ik deze blaadjes erg lekker in een quiche, hij maakt de structuur lekker stevig. Maar je kunt NZ spinazie gebruiken in alle gerechten waarin je gewone spinazie ook zou gebruiken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren