De allergemakkelijkste groente om zelf te kweken is radijs. Hij staat dan ook niet voor niets op 1 in mijn makkelijke groente Top 6. Radijs kiemt en groeit ontzettend snel, dus een paar weken na het zaaien zit je al aan de zelfgekweekte groente! Een zakje zaad heb je al voor een euro of twee, en dat zijn een hele hoop radijsjes kan ik je vertellen. Radijsjes kweken is dus ook nog eens kostenbewust!

Radijsjes zaaien

Op de ouderwetse manier maak je een geultje van een centimter diep en daarin zaai je een streepje zaad. Gooi het voorzichtig dicht en geef water. Zodra de plantjes opkomen (al na een week!) ga je uitdunnen. Je haalt dan een teveel aan plantjes weg zodat er om de 5 centimeter een plantje overblijft. Zo krijgt elk radijsje de ruimte om te groeien en een mooi knolletje te vormen. Uitdunnen is dus een must. Als je dit niet doet, vormen zich geen ronde bolletjes en krijg je nooit mooie radijsjes.

Makkelijk en efficiënt radijsjes zaaien

Maar er is een makkelijkere en efficientere manier! Sinds de opkomst van de Makkelijke Moestuin en het ‘squarefoot gardening’ (oftewel: het moestuinieren in vierkante meter bakken) is er een nieuwe methode in zwang geraakt. Hierbij bedenk je van te voren hoeveel ruimte een radijs inneemt en hier zaai je ook naar. Bijvoorbeeld: je hebt een vierkante bak of stuk grond van 30 x 30 centimeter. daarin passen 16 radijsjes, in rijtjes van 4. Zorg dat de grond lekker los en luchtig is. Je prikt 16 gaatjes voor en zaait per gaatje 2 zaadjes. Losjes dichtmaken en voorzichtig water geven. Bij opkomst knip je per gaatje de zwakste zaailing weg. Zo heb je meteen je vakje perfect gevuld en hoef je verder niets meer te doen, behalve af en toe een onkruidje wegplukken en water geven.

Radijsjes oogsten

Zodra de knolletjes groot genoeg zijn kun je ze oogsten. Vaak steken ze dan iets boven de grond uit. Mocht je twijfelen dan kun je voorzichtig wat grond langs de zijkant wegduwen om te zien of het radijsje al groot genoeg is. Is dat zo dan is oogsten simpel: je hoeft ze alleen maar uit te trekken. Ik haal het blad er ook meteen af want anders verdampt er teveel vocht uit de radijsjes en worden ze al snel minder knapperig.

Radijsjes kweken: tips en tricks

  • Zaai om de twee weken een vakje, dan kun je doorlopend van je radijsjes genieten
  • Je kunt radijsjes kweken in een pot, maar zorg er dan wel voor dat deze diep en groot genoeg is.
  • Zaai je radijsjes in de volle grond dan geldt: zaai meteen op de plek van bestemming. Je kunt er al in maart mee beginnen, dus waarom de moeite doen van voorzaaien en ompotten. Nergens voor nodig.
  • Probeer vooral verschillende rassen. Radijzen bestaan in veel soorten en kleuren. Die zorgen voor een feest op je bord!

Radijzen zijn natuurlijk lekker rauw, als snack of in een salade. Maar probeer ook eens deze geroosterde radijsjes. Je weet niet wat je proeft!

Bewaren

Bewaren