Een heerlijke ouderwetse groente die wat mij betreft niet vaak genoeg op menu kan staan: snijbiet! Snijbiet werd ook wel warmoes genoemd en dat doet bij menigeen wel een belletje rinkelen: de Warmoesstraat in Amsterdam is een bekend straatje, vernoemd naar de groentehandel die daar vroeger plaatsvond. Je denkt bij snijbiet misschien aan rode bietjes, maar snijbiet vormt geen grote ondergrondse knol. Je eet de bladeren en de stelen van de plant. Veel mensen kennen de snijbiet alleen van de kleine blaadjes die wel eens in supermarkt sla mixen voorkomen, maar wist je dat je die bladeren ook groot kunt laten groeien? Je kunt blad en steel dan wokken als spinazie of verwerken in een stamppot. Die stelen worden ook wel bladribben genoemd. Wil je deze eten, kies dan wel voor een soort die daarvoor geschikt is. Interesse gewekt? In deze blog lees je alles over snijbiet kweken.

Snijbiet zaaien

Snijbiet zaad is verkrijgbaar in prachtige kleurenmengsels, waardoor deze regenboog snijbiet ook in een siertuin niet zal misstaan. Het blad, maar vooral de stelen nemen een regenboog aan kleuren aan. Variërend van wit tot (knal)roze en van geel tot oranje is deze bladgroente een lust voor het oog! Als je snijbiet dik zaait (bv. een stukje grond van 30×30 cm royaal bestrooien en bedekken) dan oogst je hem als sla: de kleine blaadjes laten zich goed verwerken in salades. Zaai je op een rijtje met zo’n 5 a 10 cm tussenruimte tussen elk zaadje, dan kunnen de bladeren en stelen lekker groot groeien. Zo heb ik hem het liefst! Snijbiet zaaien mag overigens al vanaf begin maart in de volle grond. Zaaien op een rijtje en dan uitdunnen kan natuurlijk ook.

TIP: wil je in het vroege voorjaar genieten van snijbiet? Dan kun je de planten laten overwinteren. Heb je halverwege het moestuinseizoen nog geen snijbiet in je tuin? Je kunt snijbiet zaaien in augustus om er in het voorjaar van te kunnen oogsten.

Snijbiet kweken in de moestuin

Warmoes is zeker een toegevoegde waarde aan je collectie gewassen. Je zaait het een keer en hebt er het verdere seizoen bijna geen omkijken naar, behalve dat je ervan kan blijven oogsten. Afhankelijk van de ruimte die je hebt natuurlijk. Maar met 4 planten geniet je met een gezin van 4 personen het hele seizoen lang. Snijbiet staat niet voor niets in mijn makkelijkste groenten om te kweken top 6!

Soorten snijbiet kweken

Kies bij voorkeur een soort zaad dat geschikt is voor beide zaaimethodes, dus voor de oogst van het blad én de oogst van de stelen. Je kunt uit veel soorten kiezen. Ga voor Gewone Groene snijbiet voor lekker blad, of White Silver en Virgo voor snijbiet stelen. Ook bestaat er de fluorescerend roze Magenta Sunset. Mijn eigen favoriet is de Bright Lights met alle kleuren (voor blad en steel) van Vreeken zaden in Dordrecht.

Snijbiet verzorgen

Snijbiet heeft eigenlijk weinig tot geen verzorging nodig. Het is een hele makkelijke plant die niet gevoelig is voor ziektes. Bij erg warm weer kan hij wel wat sneller doorschieten, maar ik knip de uitlopers gewoon weg waarna de plant gewoon weer lekkere nieuwe bladeren maakt. Je kunt er een heel seizoen van blijven eten. Laat de plant daarna overwinteren en je kunt er in het voorjaar ook nog van genieten. Snijbiet kweken kan iedereen!

Hoe oogst je snijbiet?

Ik knip de stelen met blad af met een schaar. Daarbij zorg ik ervoor dat ik het hart van de plant niet raak, want daar komen steeds nieuwe scheuten uit. Als je met beleid oogst kun je van snijbiet genieten tot in de winter! Vorst doet de bladeren meestal geen goed, maar laat je de plant staan dan kun je er in het nieuwe voorjaar weer van oogsten. De plant zal dan weer nieuwe bladeren maken en uiteindelijk gaan bloeien. Snijbiet is dan ook een tweejarige plant.

Simpel snijbiet kweken, oogsten en bewaren

Omdat snijbiet zo overvloedig groeit heb ik vaak de neiging te veel te oogsten. Eenmaal geoogst worden de bladeren snel slap. Eet snijbiet dus zo vers mogelijk. Wil je ze toch bewaren, wikkel de stelen dan in een vochtige theedoek en bewaar in de koelkast. Ik zet ze ook wel eens als een bosje bloemen in het water, daardoor zijn ze de dag erna nog lekker knapperig en fris!

Hoe smaakt snijbiet?

Snijbiet heeft net als bietjes (het is toch familie) een beetje een aardse smaak. De smaak wordt vaak omschreven als ‘tussen spinazie en andijvie in’. Ik vind groot geoogste snijbiet op z’n simpelst het lekkerst: gewokt in olijfolie met een beetje knoflook. Maar ook als bijgerecht gestoofd met geitenkaas en pijnboompitjes of in een pasta is het een lekkere groente. De stelen kun je ook apart verwerken, je hebt dan een groente met een lekkere bite. Chefkok Yotam Ottolenghi heeft ook veel recepten met snijbiet, deze vind je bijvoorbeeld in zijn kookboek Simpel.

Bewaren

Bewaren

Bewaren