Citroenkomkommer kweken

Komkommers zijn eigenlijk tropische planten. Citroenkomkommer kweken doe je dus in eerste instantie binnen, in april. Zaai in kleine potjes één zaadje per potje en bedek met een dun laagje losse potgrond. Geef in die eerste fase water met een plantenspuit, zodat je het zaadje niet wegspoelt. Dek af met keukenplastic of zet de potjes in een kweekkasje. Na een paar weken komt het plantje op. Verwijder dan het dekseltje, zodat het plantje niet in de knel komt. Geef regelmatig water. Na een tijdje merk je dat het plantje te groot wordt voor het potje, geef hem dan een grotere pot. Vanaf half mei, de welbekende IJsheiligen, mag de plant naar buiten.
Citroenkomkommer is een groente die je het beste buiten kweekt, want in een kas komen er te weinig insecten die zorgen voor de noodzakelijke bestuiving. Dat voelt tegenstrijdig, omdat het wel een plant is die van warmte houdt. Geef je citroenkomkommer buiten dus een beschutte plek waar bestuivers langskomen en een mooi klimrek, dan komt het zeker goed!

Citroenkomkommer verzorgen

Ik dacht een keer slim te zijn en mijn citroenkomkommers lekker warm in de kas te zetten. Resultaat: wel veel bloemen, geen vruchten. Sommige komkommerrassen zijn zelfbevruchtend, maar de citroenkomkommer dus niet. Buiten, waar de bijen lekker rondzoemen en van bloem tot bloem de boel bevruchten doet de citroenkomkommer het super. Wat koeler weer deert hem blijkbaar niet! Zet hem wel op een beschut plekje en geef hem iets om in te klimmen. Een schep compost bij het uitplanten is altijd een goed idee trouwens. Toch binnen citroenkomkommer kweken? Je kunt de natuur een handje helpen door zelf met een penseeltje de plant te bevruchten.

Hoe oogst je citroenkomkommer?

Net als met alle planten is regelmatig oogsten belangrijk. Hoe meer je oogst, hoe harder de plant werkt om nieuwe vruchten te maken. De steeltjes van de citroenkomkommer kunnen taai zijn, dus ik knip ze gewoon af met een schaar. Laat de vruchten ook niet te groot worden. Dan wordt de schil taai en zitten er grote pitten in, dat is minder lekker.

Hoe smaakt citroenkomkommer?

Zoals de naam doet vermoeden: naar komkommer met een vleugje citroen. Of anders gezegd: hij heeft een wat zuurdere komkommersmaak. Aangezien de buitenkant vaak een beetje prikt is, schil ik de citroenkomkommer altijd. Eventuele grote zaadjes verwijder ik ook, maar dat is persoonlijk. Citroenkomkommers doen het goed in zomerse smoothies met munt, maar natuurlijk ook in een salade.
2022-04-28T16:20:25+02:00

Titel

Ga naar de bovenkant