Eén april! Geen grapje hoor, vanaf begin april is het handig om te beginnen met courgettes zaaien. Vanaf 15 mei  zijn namelijk de IJsheiligen, en tegen die tijd hebben je courgettes al een mooie voorsprong als ze naar buiten mogen. Eenmaal ontkiemd is de courgette een makkelijke plant, maar het kiemen kan wel eens mislukken. Daarom hier wat handige tips en tricks om jouw courgettekweek tot een succes te maken.

Courgettes zaaien in 5 stappen:

  1. Neem een ruime pot (ik gebruik er een van minimaal 9 cm doorsnee) en vul deze met potgrond. Meer potten mag natuurlijk ook, maar hou er rekening mee dat een courgetteplant heel groot wordt, zo’n vierkante meter haalt ‘ie wel. En je wil niet alleen maar courgettes in je tuin, denk ik.
  2. Gebruik per pot 1 zaadje. Ik zaai meestal 3 zaadjes per soort, waarvan er per soort uiteindelijk 1 plant in de tuin terecht komt. Zo kun je de sterkste zaailing kiezen en als er een niet ontkiemt is er geen man overboord. Heb je goede plantjes over? Maak er dan iemand blij mee! (Uit-)delen is onderdeel van het moestuin-plezier.
  3. Maak een gaatje van 2 cm diep en steek daar een zaadje op zijn zijkant in. Niet platleggen dus, want courgettezaad kan niet goed tegen teveel water en gaat snel rotten. Op de zijkant kan het teveel aan water er een beetje langslopen.
  4. Maak het gaatje voorzichtig dicht en geef een beetje water. Doe dit tot aan het kiemen met mate, want teveel water kan het kiemproces stoppen. Het zaadje gaat dan rotten.
  5. Na 1 tot 2 weken zal het zaadje ontkiemen. Zorg dat je courgetteplant voldoende licht en water krijgt tot 15 mei. Daarna mag je plant naar buiten!

 

Als je meer wilt weten over de groei en verzorging van je courgetteplant, lees dan de blog over zelf courgettes kweken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren